Creșterea alocațiilor sunt în continuare motiv de ceartă între parlamentari. Astăzi în Parlament s-a purtat un scandal pe toate fronturile între Opoziţie şi Coaliţia PSD-ALDE. Deputații și senatorii s-au certat din cauza alocaţiilor pentru copii, desfiinţarea direcţiilor regionale ale Fiscului şi a ordonanţei lăcomiei. S-a ridicat tonul, s-au adresat jigniri, iar cei prezenți  în Parlament chiar au părăsit plenul în semn de protest.

Cu bugetul blocat la CCR, Opoziţia a dorit adoptarea unui proiect de lege care să garanteze că alocaţiile vor creşte totuşi de la 1 martie. Solicitarea lor a fost, însă, refuzată.

„Fac apel la PSD şi PNL să vă adunaţi şi să nu vă mai bateţi joc de subiectul alocaţiilor”, Petru Movilă, deputat PMP.

„Ar fi fost mai bine să faceţi lobby preşedintelui României pentru a promulga legea bugetului şi azi am fi avut alocaţiile în plată”, Alfred Simonis, deputat PSD

Scandal a fost şi la adoptarea legii care desfiinţează cele opt direcţii regionale ale ANAF. Liberalii au acuzat Puterea că a făcut o concesie maghiarilor.

„Sunteţi exemplu suprem de compromitere a imaginii României prin ce faceţi fiind alături de PSD”, Pavel Popescu, deputat PNL.

„O să vorbim despre un coleg care poate e un pic mai tânăr decât mine. De câte ori iese la microfon reuşeşte să jignească pe alţii şi să se compromită”, Szabo Odon, deputat UDMR.

Dialogul s-a transformat rapid în jigniri.

„Se presupune că politica e cea de-a doua profesie veche a lumii. Se aseamănă foarte mult cu cea mai veche”, Florin Roman, deputat PNL.

„Să faceţi asemenea comparaţii deşănţate legate de practicile cele mai vechi eu nu cred că e corect. Chestia cu încărunţitul – e adevărat că dvs sunteţi ca pana corbului, dar vreau să vă spun că uneori este o onoare să încărunţeşti când înţelegi ceva din asta”, Varujan Vosganian, deputat ALDE

 

Nici la Senat aleşii nu s-au înţeles mai bine
Senatorii PNL şi USR au părăsit sala în semn de protest, după ce le-a fost refuzată solicitarea de a dezbate ordonanţa lăcomiei în plen.

„Nu se doreşte dezbaterea acestei ordonanţe”, Florin Cîţu – senator PNL

„Şi noi constatăm că prezenţa noastră aici devine irelevantă. Legi de o aşa importanţă cum e aceasta trec fără nicio dezbatere”, Adrian Wiener – senator USR.

Senatorii PSD şi UDMR însă au susţinut că solicitarea Opoziţiei nu putea fi aprobată, deoarece ar fi încălcat regulamentul.

„Termenul de adoptare tacită nu poate fi prelungit prin votul primei camere sesizate. OUG este în vigoare, aşa că toate efctele catastrofale nu s-au întâmplat nici azi”, Şerban Nicolae, senator PSD

„Grupul UDMR consideră că dezbaterea OUG trebuie să aibă loc şi în Senat. Avem amendamente, dorim să le susţinem. Suntem în această situaţie cu care noi nu suntem de acord cu trecerea tacită, dar prelungirea regulamentar nu poate avea loc”, a spus Cseke Attila, senator UDMR, conform Digi24.

Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată ulterior, din lipsă de cvorum.

Majorările pe care le-au suferit, oficial, alocațiile copiilor, anul acesta, sunt  –  300 de lei pe lună pentru copiii până în doi ani, copiii cu vârsta de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, 300 de lei pentru copiii cu handicap, de până în 18 ani. Actul normativ se aplică deja, dar conform legilor, majorarea s-ar produce din luna după intrarea în vigoare a normelor bugetului de stat pe 2019.

Sesizarea făcută de Iohannis va fi dezbătută de CCR tocmai pe 6 martie 2019, așadar, pentru cei care sperau să primească bani mai mulți în luna martie, șansele sunt foarte mici. Cel mai sigur, începând cu data de 1 aprilie 2019, alocațiile vor fi mărite