Cel mai important anunţ referitor la pensiile românilor. Florin Cîţu a vorbit despre Pilonul II la care milioane de români contribuie încă din 2008. Premierul anunţă că nu se pune problema ca guvernarea liberală să naționalizeze fondurile de pensii private.

Anunţul momentului despre Pilonul II de pensii

Mai mult, șeful Executivului a precizat că a inclus în PNRR care a fost trimis la Bruxelles acest aspect. „În ceea ce privește pensiile private, cred că deciziile pe care le iau oamenii sunt mai bune decât le ia Guvernul.

Ceea pot să promit – și am pus și în PNRR – este că nu vom face ce a făcut PSD, nu vom veni cu o ordonanță care să încerce să naționalizeze Pilonul II de pensii. M-am angajat: nu vom naționaliza Pilonul II de pensii. Asta vă spun foarte clar”, a afirmat Florin Cîțu.

„Nu pentru că cere cineva, ci pentru că asta cred. Nu naționalizăm Pilonul II de pensii. Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii 8 ani, ca Pilonul II de pensii să fie naționalizat este zero. Nu există așa ceva. Nu vom face așa ceva niciodată”, a completat premierul.

Cîţu, anunţ despre creşterea vârstei de pensionare

Florin Cîțu a refuzat să vorbească despre majorarea vârstei de pensionare înainte să vadă care sunt propunerile în acest sens. „Cred că sunt doar câteva țări din Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru și aș vrea să studiez puțin”, a mai spus Cîţu, la Digi24.

Premierul a mai precizat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 29,2 miliarde de euro, care a fost depus la Bruxelles, a fost inclus un punct referitor la sistemul de pensii, care prevede că nu vor mai exista „creșteri ad-hoc”.

„Am discutat cu Comisia Europeană – și este un lucru de bun simț – să nu mai avem creșteri ad-hoc de pensii. Când vine un partid politic aproape de alegeri, crește cu peste 40%. Acestea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii. Nu este un mod sustenabil și predictibil de a guverna o țară”, a menționat Florin Cîțu.

Cîţu, piedică pentru PSD

Șeful Executivului a explicat că decizia a fost luată pentru a nu se mai repeta situația când PSD a promis majorarea pensiilor cu 40%. Am pus în PNRR reforma pentru sistemul de pensii sustenabil, fără creștere ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu mai poate să ia banii din PNRR.