Un centru integrat de transplant, primul din România şi din Europa de Sud-Est, urmează să fie amenajat la Cluj-Napoca, printr-o investiţie de aproximativ 90 de milioane de euro.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat miercuri, 18 noiembrie 2020, contractul de proiectare a uneia dintre cele mai importante investiţii medicale derulate vreodată în România: Centrul Integrat de Transplant de la Cluj.

”Investiţie medicală de 90 de milioane de euro”

Semnarea contractului, în valoare de 15.600.000 lei fără TVA, a avut loc la finalul unor etape de negociere cu câştigătorul concursului internaţional de soluţii, asocierea dintre firmele de arhitectură „Pinearq S.L.P.” din Spania şi biroul de proiectare „Dico şi Ţigănaş” S.R.L.

Valoarea totală a acestei investiţii medicale a fost estimată la cca. 90 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Cluj înaintând deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui mega-proiect în lista celor care vor fi finanţate cu fonduri nerambursabile prin intermediul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, pe lângă o reducere a costurilor de proiectare şi asigurarea unor servicii suplimentare, CJ Cluj a obţinut în urma negocierii contractului de proiectare şi o scurtare a duratei de elaborare a documentaţiilor, la 14 luni, restul de 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenţei tehnice.

”Proiect cu caracter profund inovator”

„Putem afirma, fără teama de a exagera, că este un moment cu adevărat istoric. Începe azi, efectiv, investiţia prin care vom poziţiona Clujul medical acolo unde îi este locul, pe harta extrem de puţinelor centre de transplant multiorgan din Europa. Centrul de la Cluj va fi unul al excelenţei atât în ceea ce priveşte chirurgia şi transplantul de organe cât şi în ceea ce priveşte cercetarea avansată în domeniu”, declară, conform comunicatului, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

În comunicat se mai arată că proiectul are un caracter profund inovator, vizând realizarea primului centru de transplant din ţară care integrează facilităţile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic şi renal.

„În cadrul acestuia, toate circuitele, spaţiile şi funcţiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu”, se menţionează în comunicat.