România a început, pentru prima dată în istorie, să importe gaze naturale din altă parte decât de la ruşi.  De la începutul acestei luni, în ţară au început să sosească primele volume de gaze transportate pe conducta Arad-Szeged (Ungaria), prima interconexiune între sistemul românesc de gaze cu cel din vestul Europei, până în prezent singura sursă de aprovizionare fiind Rusia.

„OMV Petrom importă 10 milioane metri cubi de gaze lunar”, a confirmat compania, pentru Mediafax.

Cantitatea este redusă în comparaţie cu cea importată de România anul trecut, exclusiv din Rusia, de aproape două miliarde metri cubi, care a acoperit circa 15% din consumul naţional.

Conducta Arad-Szeged nu a fost încă inaugurată oficial. Reprezentanţii transportatorului de gaze deţinut de stat Transgaz Mediaş (TGN) nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Companiile care au rezervat capacităţi de import al gazelor prin această conductă sunt OMV Petrom, EON Gaz România, GDF Suez Energy România şi MOL Energy Trade. Totodată, E.ON Foldgaz Trade, MOL Energiakereskedo, GDF Suez şi EconGas au rezervat capacităţi de export al gazelor către România prin gazoductul cu Ungaria.

România a importat gaze, până în prezent, doar din Federaţia Rusă, prin intermediarii WIEE şi Imex Oil.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.