Premieră în România! S-ar putea întâmpla chiar în Marea Neagră. Este un potențial extrem de mare

Mai precis, ministrul Energiei s-a referit la prima fermă eoliană de care România ar putea beneficia, până la finalul anului 2023. Virgil Popescu a explicat că Legea offshore wind, care este pe cale să fie finalizată, va permite instalarea de turbine eoliene în Marea Neagră, iar ţara noastră va avea o nouă sursă de energie regenerabilă.

„Vrem ca în aceasta vară, pe parcursul sesiunii parlamentare, să finalizăm legea offshore pentru energia eoliană din Marea Neagră, în așa fel încât să o avem gata la începutul sesiunii parlamentare. Suntem interesați să dăm drumul și la call-uri de proiecte pentru energia regenerabilă, în special cea de vânt, în Marea Neagră. Este un potențial extrem de mare și trebuie exploatat”, a declarat Virgil Popescu la Antena 3.

Găsirea soluțiilor de energie verde a devenit un obiectiv principal

De asemenea, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că presiunea pentru găsirea soluțiilor de energie verde este foarte mare. Totuși, țara noastră are nevoie de o infrastructură modernă şi capabilă să transporte curentul electric produs de eolienele construite în larg, astfel încât să beneficieze de investițiile offshore.

La rândul său, vicepreședintele Asociației Române pentru Energia Eoliană, Adrian Borotea, a explicat că este gata să lucreze împreună cu autoritățile pentru a găsit soluții de racordare și funcționare.

„Zona Dobrogea este o zonă cu congestie în care există deja destulă energie nucleara, eoliană, solară și sigur ne gândim și vorbim despre proiectele offshore. Este o altă preocupare a asociației noastre și suntem gata să lucrăm împreună ca să găsim soluții pentru racordare, funcționare”, a declarat Adrian Borotea.

Trebuie menționat că România va deveni prima țară care construiește turbine eoliene pe Marea Neagră, după ce legea offshore wind va fi adoptată.

În 2022, producția de energie verde va crește cu 3,6% în România

În altă ordine de idei, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a transmis faptul că producția de energie verde va crește cu 3,6% în 2022, comparativ cu anul precedent. Producția națională este estimată la 2.295 milioane tone echivalent petrol (tep).

În România, producţia de energie verde (energie eoliană, energie hidroelectrică şi energie fotovoltaică) ar urma să se majoreze:

  • cu 3.9%, ajungând la 2.385 milioane tep în 2023;
  • cu 4.1%, ajungând la 2.485 milioane tep în 2024;
  • cu 4.4%, ajungând la 2.590 milioane tep în 2025.