Termenul pentru repartitoare a fost prorogat până la 31 decembrie

Vineri, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care s-a decis prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024 pentru implementarea sprijinului acordat persoanelor vulnerabile în vederea compensării costurilor achiziției și montării repartitoarelor a cheltuielilor cu energia termică în clădirile de tip condominiu conectate la sistemul centralizat.

Actul normativ aduce modificări și completări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022. Modificările sunt referitoare la diverse măsuri destinate sprijinirii categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea parțială a prețului energiei, finanțat și din surse externe nerambursabile.

Ordonanța prelungește până la 31 decembrie 2024 implementarea sprijinului pentru persoanele vulnerabile în compensarea costurilor pentru repartitoarele în condominii conectate la rețeaua centralizată sau cu sursă proprie locală de energie termică.

Termenul inițial pentru acordarea acestui sprijin în valoare de cel mult 750 de lei a fost planificat pentru luna aprilie, iar ulterior a fost amânat până la data de 31 august 2024.

De asemenea, ordinul mai clarifică instituțiile responsabile și procedura de implementare a sprijinului acordat.

„Astfel, se propune ca unitatea de implementare a sprijinului constând în compensarea costului aferent acestui sprijin să fie structura de specialitate din cadrul Ministerului Energiei”, mai menţionează Guvernul.

Căldură calorifer repartitoare
Repartitoare

Cine sunt românii care pot solicita acest ajutor?

Conform Legii 428/2023, pot beneficia de ajutor financiar următoarele categorii de persoane și familii:

  • Pensionarii cu vârsta de 60 de ani și peste, cu venituri lunare de până la 2.000 lei. De asemenea, pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit.
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
  • Familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

În situația în care o persoană se încadrează în mai multe dintre aceste categorii, conform prevederilor legii, ea poate primi sprijin financiar doar pentru o singură categorie. Categoria poate fi aleasă de către beneficiar.

Implementarea acestei legi are potențialul de a îmbunătăți condițiile de trai ale categoriilor vulnerabile, prin reducerea costurilor asociate încălzirii locuințelor în sezonul rece.

Repartitoarele de căldură permit o distribuție mai eficientă a energiei termice consumate, contribuind astfel la diminuarea cheltuielilor lunare ale beneficiarilor.