Documentul provenind de la camera de comerţ exterior germano-rusă, un grup reprezentând 800 de companii ce oferă suport firmelor germane ce operează în Rusia, subliniază gradul de preocupare printre companiile germane asupra crizei din Ucraina.
   

El sugerează de asemenea că industria îşi intensifică eforturile pentru a descuraja guvernul cancelarului Angela Merkel să insiste asupra unor sancţiuni mai dure.
   

Merkel a avertizat cu mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei dacă alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate la 25 mai, sunt perturbate.
   

'Destabilizarea tot mai mare a Ucrainei şi confruntarea diplomatică pentru o soluţie comună au deja un impact masiv asupra afacerilor germane în Rusia', avertizează acest 'document de poziţie' de două pagini din data de 7 mai.
   

'Sancţiunile economice mai profunde ar conduce la o situaţie în care contractele vor fi tot mai mult acordate firmelor locale, proiectele suspendate sau întârziate de partea rusă, iar industria şi politicienii ruşi s-ar întoarce spre Asia, în special China', mai afirmă documentul.
   

El notează că pierderea cotei de piaţă pentru firmele germane şi europene ar fi 'pe termen lung şi durabil', provocând 'prejudicii ireparabile' poziţiei competitive a Germaniei în Rusia.
   

Documentul adaugă că acest lucru ar conduce la pierderi de locuri de muncă în Germania şi ar lăsa companiile vulnerabile la cereri de 'compensaţii masive' dacă vor fi forţate să rupă contractele cu partenerii ruşi.