Un medic român face precizări extrem de importante despre modul în care infectează noul coronavirus organismul uman, prezentând și o listă de substanțe/medicamente care trebuie evitate cu orice chip în această perioadă, pentru că favorizează formele foarte grave ale bolii.

Astfel, faptul că noul coronavirus ”intră în celulele pulmonare, cardiace, dar și intestinale prin intermediul receptorilor de ACE 2 este cert!!! Sunt o grămadă de articole în reviste serioase.

Un studiu recent publicat de societatea americană de gastroenterologie arată persistența ARN viral în scaun peste 40 zile după vindecare, ceea ce dovedește și probabilitatea transmisiei fecal-orale (pe calea mâncării, recomand tratarea termică la 100 grade a alimentelor).

Bolile asociate infecției

În al doilea rând, oare de ce fac forme severe toți pacienții care au boli asociate (hipertensiune, diabet zaharat, etc) pentru că au o supra-exprimare ai acestor receptori ACE2 care ține de inflamația sistemică pre-existentă.

În al treilea rând se știe de mai multă vreme că AINS (anti -inflamatoriile nesteroidiene) de tipul ibuprofen, diclofenac etc. (adică blocanți ai COX-2) influențează negativ răspunsul imun antiviral”, a scris pe Facebook Adrian Catinean, un medic din Cluj-Napoca, Șef Lucrări gastroenterologie la UMF Iuliu Hațieganu.

În completare, medicul preia argumentația unui cadru medical din Franța, care publică o listă cu medicamente și substanțe ce trebuie neapărat evitate, în contextul epidemiei de coronavirus.

Lista medicamentelor interzise

Astfel, nu trebuie să luați următoarele medicamente dacă aveți simptome: anti-inflamatorii, analgezice care conțin Tramadol, Ibuprofen (include Espidifen, Neobrufen, Algiasdin, Saetil,  – Dalsy, Algidrin și Junifen la copii), Naproxen (include Antalgin, Naprosin, Lundiran, Momen), Dexketoprofen (include Enantyum, Adolquir, Ketesse, Quiralam și Zaldiar), Tramadol (include Adolonta, Capdol, Captor, Clanderon, Dolpar, Enaplus, Geotradol, Paxiflas, Pazital, Tioner, Tracimol, Tradonal, Zaldiar și Zitram).

Toate aceste substanțe și medicamente pot provoca probleme respiratorii suplimentare celor provocate de infecția cu coronavirus, agravând starea pacientului.

Iar cazurile severe de tineri sunt pacienții care au luat un medicament antiinflamator la începutul bolii. Înconsecință, este necesar să se evite aspirina, ibuprofenul, naproxenul, voltaren (diclofenac), deoarece favorizează formele severe.

”Potențarea virusului de 5 ori mai mult”

Trebuie să luați doar paracetamol, avertizează medicii.

Conform sursei citate, un anunț al Ministerului Sănătății din Italia arată că:

”Nu uitați să NU luați Ibuprofen, Motrin, Advil și aspirină pentru simptome de gripă sau febră. În Italia și Franța au descoperit că persoanele care au murit de Covid-19 au luat ibuprofen și determină potențarea virusului de 5 ori mai mult. Vă rugăm să evitați automedicarea, să dezvăluiți acest lucru și să aveți grijă de noi”.

Puteți vedea mai jos postarea medicului din Cluj NApoca: