Dacă în data de 1 mai autoritățile vor descoperi că obligația de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic a fost încălcată, vor aplica amenzi de la 8.000 la 10.000 de lei și vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu apparat de margat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii.

Ministerul Finanțelor Publice a decis să înceapă aceste acțiuni din cauza diferenței uriașe dintre numărul de 504.966 de aparate de marcat înregistrate în sistemul informativ al ANAF și puse pe piață și numprul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcțiune la contribuabili.

De asemenea, în luna martie, s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 30% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili, și cu circa 20% a numărului aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizați în sistemul ANAF, comparativ cu luna februarie.

Inspectorii ANAF vor intensifica în aprilie acțiunile de control tematic și a respectării de către operatorii economici a obligației de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, stabilind în cele in urmă termene de dotare scurte.