Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susţinut o conferinţă de presă, luni, la finalul şedinţei de Guvern. El a anunţat care este starea unităţilor de învăţământ care şi-au redeschis astăzi porţile.

Propunere către CNSU: rata de vaccinare de 60% ar putea fi ignorată în aceste localităţi

“Astăzi, s-a deschis 4847 de unităţi de învăţământ, şcoli şi grădiniţe de stat şi private, cu prezenţă fizică. Astăzi, peste 2 milioane de elevi şi preşcolari au avut şanse prezenţei fizice. (…) Reprezintă 68% din totalul şcolilor şi grădiniţelor cu personalitate juridică”, a declarat şeful de la Ministerul Educaţiei.

Cu această ocazie, Sorin Cîmpeanu a anunţat propunerea pe care a înaintat-o în mod oficial Guvernului şi CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) cu privire la începerea şcolii, mai precis legat de impunerea pragului de vaccinare în rândul profesorilor.

În localităţile unde rata de incidenţă este mai mică de 3 la mia de locuitori, impunerea pragului de vaccinare de 60% în rândul profesorilor ar trebui să fie eliminată, este de părere Sorin Cîmpeanu.

“Am asumat să înaintez o propunere către Guvern şi către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin care să poată fi completat ordinul comun ministrul Educaţiei-ministrul Sănătăţii cu titlul de excepţie, pentru localităţile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul de 60% persoane vaccinate în şcoala sau grădiniţa care funcţionează în respectiva localitate.

Acest lucru va face obiectul următoarei hotărâri CNSU la finalul acestei săptămâni şi va ţine cont de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, avem, din fericire, un trend descendent.

Se aşteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii şi-mi exprim convingerea că va fi adoptată, la finalul săptămânii, această hotărâre CNSU care va abilita miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii să elimine condiţia de 60% prag de vaccinare pentru toate localităţile în care rata de infectare va fi mai mică de 3 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă pentru săptămâna următoare”, a transmis ministrul Educaţiei.

Aproape 30 de şcoli din Bucureşti au cerut să continue în online, deşi îndeplineau criteriul de 60%

Tot luni, ministrul Sorin Cîmpeanu a venit cu o informaţie legată de unele şcoli din Bucureşti. Chiar dacă unităţile de învăţământ au o rată de vaccinare de peste 60% a personalului didactic, ele au dreptul să ceară intarea în online.

Exact asta s-a întâmplat în cazul a 27 de unităţi şcolare din Capitală. Consiliile de administraţie ale şcolilor sau grădiniţelor pot opta pentru această variantă în cazul în care există o lipsă a resursei umane sau o lipsă de infrastructură care nu fac posibilă protecția sanitară la nivelul cuvenit.

Toate cele 27 de cereri au fost aprobate de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Luni, 8 noiembrie, 481 de unităţi şcolare din Capitală s-au redeschis, cu prezenţă fizică. În 137 de unităţi şcolare, rata de vaccinare a personalului didactic este sub 60%.