Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vine cu precizări de ultimă oră referitoare la anul școlar. Potrivit acestuia, școala va începe pe 8 noiembrie pentru toți elevii, atât de la învățământul de stat cât și de la cel privat.

El a mai adăugat că se pregătește modificarea Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens, decizia urmând să fie semnată și publicată în Monitorul Oficial în cel mai scurt timp.

„Este pregătit pentru semnare al treilea ordin care se referă la modalitatea de începerea școlii. Pentru că școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădiniță în data de 8 noiembrie, mă refer aici la învățământul de stat și învățământul privat. Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru situații de urgență prin care se propune modificarea Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens.

În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile se poate exista ședințele de consiliu de Administrație în fiecare școală”, a anunțat Cîmpeanu.

Rata de vaccinare va permite accesul elevilor în școli

În ceea ce privește modul de organizarea al cursurilor în școli, mnistrul Educației susține că principalul criteriu pentru revenirea elevilor în bănci este rata de vaccinare, care va fi actualizată în fiecare vineri.

El a adăugat că în școlle care au o rată de vaccinare de peste 60% ar putea rămâne și ele în sistem online.

„Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișata pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB. (…) În București aproape 70% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Astăzi se va actualiza lista. Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădinițele și pe ultimul loc sunt școlile gimnaziale. Rămâne posibilitatea de a rămâne în online chiar dacă școala are o rată de vaccinare de peste 60%”, a anunțat ministrul.

În ceea ce privește situația din București, ministrul Educației susține că astăzi, peste 400 de școli și grădinițe aveau o rată de vaccinare de peste 60%.

„Vineri, erau 441 de școli și grădinițe, private și de stat, care aveau o rată de vaccinare mai mare de 60%”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a vorbit și despre organizarea tezelor. Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii de clasa a VIII-a vor avea o teză mai puțin, iar cei de liceu la fel. Totodată, elevii din clasele V-VII vor avea teze doar la matematică și română.

„Elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu de la patru teze câte aveau să ajungă la trei teze, cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română. Ordinele de ministru au fost semnat și transmise la Monitorul Oficial”, a spus ministrul Educației.