Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei anunță că materia pentru examenele de Bacalaureat va continua să rămână adaptată specificului acestui an şcolar, a transmis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

”Materia pentru examenul naţional de Bacalaureat sau pentru Evaluarea Naţională va rămâne în continuare adaptată specificului acestui an şcolar. Este deja periată programa de examen şi va rămâne periată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

În ceea ce privește numărul notelor și al orelor de curs, potrivit ministrului, vineri urmează să fie semnat Ordinul de ministru pentru a reglementa numărul de ore, iar tezele ar trebui să fie date începând din 6 decembrie.

El a subliniat faptul că deși în mod normal numărul de note ar trebui să fie egal cu numărul de ore alocat unei discipline pe săptămână, se va menține măsura cu minimum două note.

”Mâine vom semna Ordinul de ministru cu micşorarea numărului de note necesar pentru încheierea situaţiei şcolare, la minimum două note. În mod normal ar fi trebuit să aibă un număr minim de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Vom rămâne pe minimum două note care vor avea împreună o pondere de 75 la sută”, a adăugat ministrul.

Cum vor fi organizate tezele

Teza elevilor în schimb urmează să aibă o pondere de doar 25% față de cum era până acum, fiind nevoie totodată și de prezența elevilor în clase.

”Teza va avea o pondere de doar 25 la sută. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele două note pe care le obţin la clasă, cu prezenţă fizică sau în online, va avea o pondere mai mare decât teza. 75 la sută două note, 35,5 la sută ponderea unei note, mai mare decât ponderea tezei. Pentru a explica foarte clar că teza nu mai este o pondere de 50 la sută cum era atunci când dumneavoastră sau eu sau alţii am dat. Dar teza va trebui dată cu prezenţă fizică”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a mai menționat că tezele vor începe după 6 decembrie, fiind nevoie de timp pentru elevii care nu au reușit să obțină o medie de trecere până la vacanță.

”Tezele se vor putea da începând cu data de 6 decembrie. Trebuie lăsat timp după vacanţă pentru acei elevi care nu reuşesc să obţină o medie de trecere, să îşi poată corecta situaţia. De preferinţă înainte de vacanţă. Ele pot fi date şi în cele două săptămâni de şcoală pentru gimnaziu şi liceu, dar este recomendabil să fie date înainte de vacanţă”, a mai declarat Cîmpeanu.

Ce se va schimba

Ministrul Educației a mai adăugat că a primit nenumărate socalizări, iar una dintre ele a fost referitoare la Bacalaureat și Evaluarea Națonală, pe când alta a fost aceea a păstrării numărului de săptămâni de curs pentru toi elevii.

„Am primit foarte multe solicitări – şi este o solicitare generală aceea de descentralizare. Măsurile pe care le-am anunţat , toate intră în spiritul descentralizării clamate, cerute de mult timp, nu numai de când a apărut această pandemie, în sistemul de învăţământ din România. O altă cerere a fost aceea a păstrării datelor pentru bacalaureat şi evaluare naţională. O altă cerere a fost aceea a păstrării numărului de săptămâni de curs pentru toi elevii. Acest lucru se poate face prin compensarea celor două săptămâni de vacanţă cu o săptămână de vacanţă pentru elevii din gimnaziu şi liceu în perioada 3-10 ianuarie şi cu o singură săptămână pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii din grădiniţe care vor veni la şcoală tot pe 10 ianuarie, aşa cum ştiau, vor face o săptămână în plus de pe 10 pe 14 ianuarie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește modul în care semestrele se vor finaliza, potrivit mnistrului, semestrul al doilea al anului şcolar se va încheia pe 27 mai pentru elevii claselor a XII-a, pe 3 iunie pentru clasele a VIII-a şi pe 10 iunie pentru toţi ceilalţi elevi, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional şi tehnologic, care vor încheia anul şcolar pe 1 iulie.

El a adăugat că aceste date rămân în vigoare, adăugând că vacanța de sărbători va începe pe 23 decembrie, urmând ca reluarea cursurilor să aibă loc pe 3 ianuarie.

„Sunt datele cunoscute, aceste date rămân. Compensarea se face printr-o săptămână de vacanţă în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu, printr-o a doua săptămână, renunţându-se la săptămâna Şcoala altfel – pentru că tot acest an şcolar, din păcate, este altfel – iar pentru elevii din învăţământul primar se va renunţa doar la Şcoala altfel, nu vor avea pierderi din vacanţa de iarnă. Vom intra în vacanţă în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile vacanţă de sărbători, elevii din gimnaziu şi liceu vor reveni la şcoală pe 3 ianuarie, elevii din clasele zero-patru vor veni la şcoală pe 10 ianuarie”, a subliniat ministrul.