Marcel Adams este unul dintre cei mai mari magnați imobiliari din Quebeq, cu o avere estimată la 1,3 miliarde de dolari. El a ajuns în atenția opiniei publice ca urmare a scandalului Swiss Leaks, fiind românul care a avut contul secret de peste 800 milioane de dolari la filiala elvețiană a grupului bancar britanic HSBC.Alături de alți milionari canadieni ale căror nume au fost dezvăluite în scandalul Swissleaks, reprezentanții familiei Adams au confirmat pentru Radio Canada că au deținut conturi la HSBC, în Elveția, afirmând, însă că au situația fiscală reglată cu autoritățile canadiene.

UPDATE: MARCEL ADAMS ȘI VISUL CANADIAN

Marcel Adams s-a născut la Piatra Neamț, în 1920, într-o familie evreiască care deținea un atelier de tăbăcărie. A mai avut șapte frați: șase fete, una care a murit la naștere, și un băiat, care însă a murit la vârsta de doar un an.  

"Tatăl meu lucra zi și noapte, nu-l vedeam suficient. Eram preferatul lui dintre toți copiii, mă iubea enorm.", povestește Marcel Adams.

Deși a muncit și a învățat, copilăria nu a fost una nefericită – cu toate că avea de-a face și cu profesori antisemți, dar și cu colegi răutăcioși.

A venit cel de-al doilea război mondial, iar lucrurile s-au schimbat. A supraviețuit Holocaustului,  iar în 1944 reușit să plece, prin Turcia, în Palestina. Apoi a luptat în războiul arabo-israelian.

"pe 15 mai am fost în Tel-Aviv și am auzit declarația de formare a statului Israel…. Eram extrem de fericit. Îmi spuneam că nu este posibil să am asemenea noroc să fiu la Tel-Aviv și să o aud", spune omul de afaceri.

În 1951 a plecat în Canada, unde și-a schimbat numele din Meir Abramovich, în Marcel Adams. La început a lucrat tot în domeniul pielăriei, dar ca angajat. În scurt timp a devenit partener și a început să facă bani. Tot în acea perioadă și-a cunoscut și soția, pe Anie Cohen.  

"A devenit soția mea. Nu era doar deșteaptă și iubitoare, dar avea o personalitate atât de plăcută încât nu puteam trăi fără să o vîd în fiecare zi. O sunam de la birou și ne făceam împreună planuri despre viață. Am fost norocos să am ceea ce este mai bun!", își reamintește Adams.

Cum a intrat în afaceri

Cum acasă lucrurile mergeau din plin, și afacerile au urmat același drum. A ales imobiliarele și a început cu o clădire de apartamente. "Am avut ceva bani, restul i-am împrumutat de unde am putut. Prima clădire  am cumpărat-o în 1955".

Se simțea în acel moment un adevarat rege. Totuși, și-a dat seama că nu era exact afacerea pe care și-o dorea. Prin urmare, a trecut la următoarea etapă: a cumpărat teren și a ridicat un centru comercial. Afacerea din imobiliare s-a dovedit atât de rentabilă încât românul s-a trezit, în scurt timp, milionar.

Marcel Adams are patru copii și o mulțime de nepoți. Din ceea ce spune, aceasta pare că este averea pe care o lasă în urmă. Deși, în prezent, deține peste 100 de proprietăți, incluzând centre comerciale, birouri, spații industriale și complexuri rezidențiale. Plus niște conturi impresionante.