Începuturile carierei sale

Imagine similară

În 1974, Mircea Beuran și-a început studiile la Facultatea de Medicină și Farmacie, „Carol Davila”, iar după câtiva ani a devenit și profesor uiversitar. În 2005 acesta a obținut funcția de Profesor universitar de chirurgie generală, iar din anul 2007 a fost pus în funcția de Conducător de Doctorat. Așadar Beuran se împarte mai mereu în două locuri, ori la catedră, ori la Spitalul Clinic de Urgență București.

 

Acesta a început să lucreze la Spitalul Floreasca încă din anul 1984, însă cariera lui a atins punctul culminant în anul 2000, când a devenit medicul lui Ion Iliescu, pe durata campaniei pentru alegerile prezidențiale. Astfel, acesta a ocupat diferite funcții pe scena politică, de la consilier prezidențial la ministru al Sănătății. A ajuns în funcția de ministru în 2003.

Poreclit „Ministrul-copiuță”, Beuran și-a căpătat acest pseudonim în momentul în care a fost acuzat de plagiat. Se pare că, ministrul a copiat în proporție de sută la sută o lucrare publicată în SUA, despre medicina de gardă.

Faptă săvârșită de Beuran a fost descoperită în 2003, de o comisie numită de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Comisia a ajuns la concluzia că „Ghidul medicului de gardă”, publicat de Editura Scripta București în 1997, avându-i ca autori cordonatori pe Mircea Beuran și dr. Gerald Popa reprezintă un plagiat, fiind o traducere a volumului „On Call – Principles and Protocol” – autori G.M. Jillis S.A. Marshall, J. Ruedy, aparut în „Blue Books Sers”, Editura W.B. Sounders Company, Philadelphia, 1989.

Imagine similară

După acest incident, Beuran a demisionat de la minister în 2004. A fost concediat și de la UMF, dar a câștigat la tribunal dreptul de a fi reîncadrat. În prezent, deși a recunoscut că a obținut titlul de doctor datorită unei lucrări plagiate, Beuran a rămas profesor și membru în Senatul UMF și conduce doctorate.

Ce avere are un medic chirurg

Medicul Mircea Beuran a strâns o avere de când a început să practice meseria de chirurg. Potrivit declarației de avere a lui Beuran, se poate considera ca fiind unul dintre cei mai bine plătiți medici din România.

Așadar, Beuran are în palmares 2 terenuri în comuna Ciolpani, una care se întinde pe o suprafață de 1858,60 de metri pătrați, iar cealaltă de 700 de metri pătrați, ambele fiind intravilane. Tot în comuna Ciolpani acesta mai deține și o casă care se întinde pe o suprafață de 364,62 de metri pătrați și două autovehicule.

Mircea Beuran iubitor de frumos, posedă obiecte de artă care însumează 70.000 de euro.

În ceea ce privește cele 3 conturi bancare ale acestuia, se pare că au mai mult de 6 cifre. Într-un cont are un depozit în valoare de mai mult de 3 milioane de euro, iar celelalte 2 adunate se ridică la aproape 300.000 de euro. Medicul mai are și o asigurare pe viață în valoare de 200.000 de euro.

Veniturile anuale ale medicului Beuran se ridică la aproape 350 de mii de euro, pe când soția sa câștigă 218 mii de euro/an.

Oameni de renume care „i-au trecut prin bisturiu”

Printre cei mai importanți oameni care au trecut prin mâna medicului Beuran este și Nina, soția lui Ion Iliescu, în 2014, în urma unei colecistite, dar și Anca Petrescu, “mama” Palatului Parlamentului, în anul 2013. Beuran l-a operat și pe fostul ministru al justiției, Florin Iordache de pietre la colecist, în ianuarie 2018.

Tot în 2018, Ștefan Bănică Jr s-a lăsat pe mâna chirurgului, care l-a scăpat de apendicită. Un an mai târziu, Rona Hartner a fost operată de cancer la colon.

Imagine similară

Se pare că și Adrian Năstase a ajuns pacientul lui Beuran, în 2012, în urma tentativei de sinucidere. Însă, Beuran a negat că ar fi avut vreo implicație.

În 2009, Beuran a ocupat poziția de manager la Spitalul Floreasca, numit de ministrul Sănătății Ion Bazac, din Guvernul Boc, și demis de Adrian Videanu, interimar la Sănătate. A ocupat această funcție pentru doar câteva luni, iar ulterios a fost demis.

Beuran l-a operat de cancer la colon pe Omar Hayssam în ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. Pe vremea aceea, bărbatul de naționalitate sirian era anchetat pentru răpirea a trei jurnaliști români. Hayssam a scăpat de autoritățile române, după ce la câteva luni după operație a fost eliberat din arest, pe motiv că starea lui de sănătate se degradase. În 2013, Hayssam a fost din nou prins și readus în țară pentru a își executa sentință de 20 de ani de închisoare.

Tot în 2013, după ce Hayssam a fost prins, Beuran a declarat că: “faptul că Hayssam este viu reprezintă o dovadă că medicina românească este foarte bună”.

Personaj-cheie în cazul femeii care a luat foc pe masa de operație

După ce s-a bucurat de un succes răsunător în calitate de medic, Mircea Beuran a devenit unul dintre principalii suspecți în cazul morții unei femei, care a luat foc pe masa de operație. Se pare că pacienta în vârstă de 66 de ani a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului iar după o săptămână a decedat. Aceasta a fost dezinfectată cu o soluție de mâini care avea o concentrație mare de alcool și nu trebuia folosită în același timp cu bisturiul electric.

De asemenea, potrivit autorităților ce au anchetat cazul, incidentul s-ar fi produs a urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie, iar potrivit raportului, se pare că Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.

Imagine similară

Direcția Sanitară din Ministerul Sănătății a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, după cum urmează: 20.000 de lei amendă pentru spital, iar restul de 10.000 de lei se împart între cei care au făcut parte din echipa care a desfășurat intervenția chirurgicală.

Ministerul Sănătății, Serviciul de Investigaţii Criminale de la Poliţia Capitalei, reprezentanții Colegiului Medicilor din Bucureşti, dar şi cei ai Spitalului Floreasca au deschis anchete pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat.

Mircea Beuran, demis din funcție

După acest scandal, care a îngrozit întreaga țară, Mircea Beuran a fost demis din funcție. Cu toate că medicul susține că nu este vina lui și că el nu era în spital când s-a produs incidentul, autoritățile au decis să îl demită din șefia clinicii și nu numai.