Ea activează de mai bine de zece ani într-un domeniu încă dominat de bărbați, adică industria de petrol și gaze. Naturalețea, profesionalismul și experiența o caracterizează pe Mariana Gheorghe, iar cel mai probabil cele trei calități au stat la baza îndeplinirii cu brio a celei mai mari provocări – acea de a prelua conducerea unei foste companii de stat. Deși îl consideră ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri din carieră, – preluarea conducerii companiei petroliere la puțin timp de la privatizare -, Mariana Gheorghe trece această provocare și la capitolul celor mai mari realizări. Iar rezultatele obținute îi confirmă succesul. Ani la rând compania a raportat profituri de sute de milioane sau chiar peste un miliard de euro. „În cazul OMV Petrom, transformarea companiei a fost una de succes“, spune Mariana Gheorghe, însă nu-și însușește meritele, ci le atribuie întregii echipe. „Acest succes nu este meritul unui singur om, este meritul echipelor care au reușit să accepte schimbarea și s-au implicat cu entuziasm în acest proces“, spune CEO-ul OMV Petrom.    

Avantajele unei femei de succes

Deși activează, așa cum am mai spus într-o industrie pur masculină, Mariana Gheorghe spune că acest lucru a fost un avantaj pentru ea. „Cred că o femeie poate fi mai empatică, lucru extrem de important pentru un lider. Poate fi mai atentă la semnalele celor din jurul său, mai concentrată pe detalii care fac diferenţa, se bazează mai mult pe intuiție. Iar în domenii în care trebuie coordonați foarte mulți oameni, se lucrează cu mulți stakeholderi și aceștia pot influența activitatea companiei, faptul că femeile știu să asculte și sunt empatice, este un avantaj“, eplică ea. Când vine vorba de sfaturi, președintele directoratului companiei petroliere își amintește cu nostalgie de perioada petrecută la Londra. Trebuie menționat faptul că anterior datei de 15 iunie 2006, când a fost numită director general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe a lucrat pentru BERD, mai întâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-est şi Regiunea Caspică.

„Pentru mine perioada petrecută la Londra a fost un proces complex de învățare. Cele mai multe sfaturi pe care le-am considerat foarte utile le-am primit de la foști manageri direcți sau mentori, englezi sau americani. Era la începutul anilor ’90 și veneam dintr-o țară în care sistemul era foarte important. Iar  sfaturi precum «fii tu însuți», «crede în tine», «învață din greșeli», «privește provocările ca oportunități» reprezentau o mare schimbare de abordare. Sunt principii care mă definesc ca manager și pe care continui să le aplic.“, spune managerul companiei petroliere.

Mariana Gheorghe și-a început cariera în urmă cu 37 de ani, după absolvirea Facultății de Relaţii Internaţionale la Academia de Studii Economice. Ulterior, a urmat și Facultatea de Drept (1989) și Finanţe Corporatiste la London Business School, în 1995. În perioada, 1979-1991 a deținut diverse funcții în cadrul a două companii româneşti, Policolor şi Chimica/Romferchim. Următorii doi ani a lucrat pentru Ministerul Finanţelor din România, unde a deţinut funcţia de director general adjunct, în cadrul Departamentului de Finanţe Internaţionale.

Calitățiile unui manager

Pentru a fi un bun manager, Mariana Gheorghe spune că în primul rând trebuie să ai o cunoaștere aprofundată a businessului: „e vorba de expertiză în domeniul în care activezi, iar această expertiză constituie baza.“ Mai apoi, un bun manager trebuie să aibă capacitatea de a mobiliza oamenii, „de a-i face să contribuie cu ce e mai bun în ei“. Indiferent de domeniul de activitate, pasiunea și implicarea sunt esențiale: „trebuie să-ți placă ceea ce faci, să fii pasionat, să ai rezultate, să te implici, să vrei să-ți lași amprenta asupra modului în care sunt făcute lucrurile“, sunt recomandările Marianei Gheorghe.  

Cele mai mari satisfacții

„Decizia de a accepta jobul din Londra a fost primul moment crucial pentru cariera mea. Următorul a fost când am decis să mă întorc în țară, acceptând propunerea de a prelua conducerea OMV Petrom, în urmă cu 10 ani. Cred că transformarea OMV Petrom dintr-o companie de stat, într-o companie privată de succes este una din principalele realizări, iar zonele în care îmi place să cred că mi-am lăsat amprenta sunt legate de procesul de dezvoltare continuă a oamenilor și de faptul că am demonstrat că o companie din oil&gas poate acționa ca un model de sustenabilitate și dezvoltare durabilă“, afirmă Mariana Gheorghe.

Spune despre ea că este familistă convinsă și că familia este acel pilon care ne dă stabilitate în viață. Totuși, Mariana Gheorghe recunoaște că pentru a ajunge la acest nivel în carieră, a trebuit deseori să muncească peste program, să se ocupe și seara sau în weekenduri de chestiuni de serviciu. „Voi avea mereu regrete că timpul cu familia sau prietenii a fost uneori sacrificat în detrimentul job-ului“, spune Mariana Gheorghe, precizând că oamenii de la serviciu, cei care lucrează alături de ea,  sunt cea de-a doua familie, iar o parte din sacrificii le-a făcut și pentru că iubește compania în fruntea căreia se află. „Am vorbit mai devreme de pasiune și de implicare, ca factori esențiali pentru succesul în carieră. Aș adăuga onestitatea și integritatea, care sunt calități foarte importante pentru mine“, adaugă Mariana Gheorghe.

Sunt o familistă convinsă și, pentru mine, familia este acel pilon care ne dă stabilitate în viață. Dar pentru a ajunge la acest nivel în carieră, a trebuit deseori să muncesc peste program, să mă ocup și seara sau în weekenduri de chestiuni de serviciu și voi avea mereu regrete că timpul cu familia sau prietenii a fost uneori sacrificat în detrimentul job-ului.

Realizări și hobby-uri

  •  „Dacă vorbim de realizări, primul lucru care îmi vine în minte este o familie minunată, iar acesta este meritul oamenilor speciali din viața mea.“
  •  „Pe plan profesional, cea mai importantă provocare a fost transformarea OMV Petrom într-o companie performantă și de succes, proces care nu ar fi fost posibil fără implicarea echipei.“
  •  „Unul dintre cele mai importante pariuri de business este cel legat de explorarea resurselor din Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep, în parteneriat cu ExxonMobil.“
  •  „Printre hobby-urile mele sunt literatura, care este o constantă încă din tinerețe, muzica, care mă relaxează şi mă bucură, teatrul, spectacolele. Îmi place foarte mult mişcarea, în special drumeţiile.“

Mariana Gheorghe
director general OMV Petrom

 

Site-ul capital.ro vă prezintă în fiecare zi din luna martie portretul unei femei de succes din România, extras din ultima ediţie a Top Capital 50 Femei de Succes, publicat la finalul anului trecut.