Călin Rovinescu s-a născut pe 16 septembrie 1955, la București și a imigrat în Canada împreună cu părinții și sora sa la vârsta de cinci ani. 

„Am ajuns în Canada la vârsta de cinci ani, alături de familia mea. Încă păstrez amintiri plăcute legate de anii copilăriei, petrecuţi la Bucureşti”, a povestit el pentru Gândul. De atunci, o singură dată a mai văzut România, într-o delegaţie a guvernului canadian, din anul 1996.

În anul 1980, Rovinescu a absolvit Universitatea din Ottawa, unde a studiat dreptul, iar în 1978, a absolvit Universitatea de Montréal.

Rovinescu a primit mai multe titluri de doctorat onorific de la șase instituții: Université de Montréal, Universitatea din Ottawa, Universitatea Concordia din Montreal, Universitatea din Windsor, Universitatea Pepperdine din California, și nu în ultimul rând, Politehnica Universitatea din București.

În prezent, Rovinescu este preşedinte şi CEO al Air Canada şi a reuşit să impresioneze prin eficientizarea activităţilor companiei.

Cum a ajuns președintele și directorul executiv al Air Canada?

Înainte de a se alătura Air Canada, Rovinescu a fost partenerul administrativ al firmei de avocatură din Montreal Stikeman Elliott LLP și a lucrat atât în domeniile finanțelor corporative cât și în domeniul achizițiilor. 

Rovinescu a ocupat funcția de avocat extern pentru privatizarea și oferta publică a Air Canada în 1988 și a continuat să consilieze compania aeriană în legătură cu tranzacțiile și evenimentele semnificative ulterior. De asemenea este membru al barourilor din Baroul Quebec și Ontario.

Ulterior, Rovinescu s-a alăturat pentru prima dată companiei Air Canada în 2000 ca vicepreședinte executiv al dezvoltării corporative și strategiei și a ocupat funcția de șef de restructurare în perioada de restructurare 2003-2004.  

Rovinescu a fost ales președinte al consiliului executiv al Star Alliance, organismul de control al Star Alliance, cea mai mare alianță mondială a companiilor aeriene din lume și a ocupat acest rol din anul 2012 până în 2016. 

De asemenea, este membru al consiliului de administrație al Asociației Transportului Aerian Internațional, o asociație comercială globală, care reprezintă aproximativ 240 de companii aeriene. 

El a ocupat și funcția de președinte al IATA din iunie 2014 până în iunie 2015.

 

Cum a „salvat” Air Canada

 

Rovinescu este un om cheie după ce a salvat Air Canada de la faliment și a condus compania spre un curs pentru rentabilitate durabilă, relații de muncă mai bune și succes continuu. 

În cei zece ani de la numirea sa, acțiunile Air Canada s-au apreciat cu aproximativ 4.000%, iar compania aeriană a obținut venituri record, a înregistrat profitabilitate și a transportat un număr record de pasageri. 

De asemenea, compania s-a extins dramatic și servește acum toate cele șase continente locuite. În timpul mandatului său, Air Canada a fost recunoscută de Skytrax ca cea mai bună companie aeriană din America de Nord în șapte din nouă ani și ca singura companie de transport cu patru stele din America de Nord.

„Serviciile şi dotările de la bordul aeronavelor noastre sunt doar unul dintre motivele pentru care Air Canada a fost numit, doi ani la rând, cea mai bună companie aeriană internaţională din America de Nord, în cadrul prestigioaselor premii Skytrax World Airline”, a spus Rovinescu.

În plus, a câștigat numeroase alte premii, inclusiv compania aeriană aeriană a anului 2018 Eco Transport World și este unul dintre cei mai mari angajatori ai Canadei.

În 2018, Flight Global i-a înmânat lui Rovinescu premiul Global Executive Leadership Award la Premiile Strategiei Aeriene 2018 din Londra. Acesta  a fost recunoscut pentru „conducerea puternică și neclintită” a Air Canada, unde a conceput un plan complet de restructurare care a oferit un succes uriaș pentru compania aeriană.

Succesul din anul 2018 nu s-a oprit aici. În același an, Rovinescu a primit un premiu la expoziția Airline Passenger Experience Association (APEX) din Boston și a fost numit primul CEO din America care a primit premiul de către APEX.

Ce salariu are Rovinescu ? 

Românul ocupă funcția de președinte și director executiv al Air Canada de la 1 aprilie 2009, iar salariul său se ridică 11.115.000 de dolari canadieni, adică aproximativ 8,2 milioane de dolari.

„Încă de la începutul carierei mele ca avocat, partenerii firmei mi-au acordat multe responsabilităţi. A fost un lucru care mi-a dat curaj, multă încredere de a încerca diferite strategii, de a-mi asuma riscuri, mereu calculate, dar şi de a-mi asuma răspunderea”, a precizat pentru ZF Călin Rovinescu.

În anul 2018, compania Air Canada a înregistrat venituri de aproximativ 18 miliarde dolari, iar în 2017 aproape 16 miliarde.