România va fi luată de ape în următoarele ore. ANM a emis o atenţionare meteo Cod galben de cantităţi de apă însemnate pentru 10 judeţe din centrul şi nord-vestul ţării, care va intra în vigoare până miercuri dimineaţa.

Mai exact, potrivit meteorologilor, în intervalul 31 august, ora 12:00 – 1 septembrie, ora 10:00, în Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei şi local în Crişana vor fi averse şi descărcări electrice.

Totodată, ANM anunță că aversele vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 de l/mp şi, izolat, în special la munte 40 – 45 l/mp.

În ceea ce privește zonele vizate, conform prognozei meteo, judeţele ce se vor afla sub Cod galben în următoarele ore sunt: Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj (sud-vest), Alba (jumătatea de vest), Mureş (nord şi est), Hunedoara (jumătatea de nord) şi Arad (est şi centru). Nu este exclus ca localitățile din aceste zone să fie inundate.

România, asaltată de ploi torențiale

„Pe parcursul zilei de miercuri (1 septembrie) vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile vestice, nordice, centrale şi la munte vor fi averse, pe alocuri însemnate cantitativ”, precizează meteorologii.

Amintim faptul că ANM a emis și o prognoza meteo pentru luna septembrie. Potrivit meteorologilor, în perioada 30.08.2021 – 06.09.2021, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în cele intracarpatice. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi local excedentar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales la munte.

Vremea rece va continua și în săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021, când temperaturile medii ale aerului vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord-estul teritoriului, iar
cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Potrivit ANM, vremea se va apropia de normalitate pe la jumătatea lunii septembrie. Astfel, potrivit ANM, în săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului, iar regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.