Un experiment inedit realizat de un fost polițist din Sibiu a devenit viral pe internet. Prin respectivul clip, acesta vrea să atragă atenția asupra impactului alimentelor obișnuite asupra rezultatelor testelor de alcoolemie pentru șoferi.

Un banal croasant te poate lăsa fără permisul de conducere

Viorel Teacă, fost polițist, a demonstrat ce se întâmplă dacă mâncăm unele alimente aparent inofensive. Este vorba despre croasante cu aromă de șampanie sau bomboanele cu lichior. Aceștia care pot duce la o alcoolemie suficient de mare pentru a ne trezi cu permisul auto suspendat.

Experimentul a inclus consumul de castraveți murați și, separat, de un croasant cu aromă de șampanie. Rezultatele au fost surprinzătoare. În cazul castraveților murați aparatul a indicat o alcoolemie zero. După consumul croasantului cu șampanie, aparatul de măsurare a alcoolemiei a indicat însă o valoare de 0.32.

Această cifră este de peste treizeci de ori mai mare decât limita legală pentru conducerea unui vehicul în România, care este de 0,01.

Așa că e bine să aveți în vedere ce impact are consumul de alimente și băuturi asupra capacității de a conduce. În contextul legii românești, chiar și consumul unor alimente ce conțin cantități mici cantități de alcool poate duce la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Experimentul este un avertisment clar pentru șoferi. Ei trebuie să fie atenți la alimentele pe care le consumă înainte de a urca la volan dacă nu vor să aibă probleme.

Rămâi fără permis și poți merge la închisoare în funcție de nivelul de alcoolemie

Legislația prevede sancțiuni și măsuri diferite în funcție de nivelul de alcoolemie detectat. Este bine de știut că orice cantitate de alcool consumat înainte sau în timpul șofatului este considerată o încălcare gravă a legii.

Potrivit prevederilor legale, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge sub 0,80 g/l alcool pur este considerată o contravenție. Totodată, depășirea acestui nivel constituie o infracțiune.

Săvârșirea unei infracțiuni, cum este conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge mai mare de 0,80 g/l alcool pur, poate fi sancționată cu închisoarea.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă pentru sancțiunile rutiere a crescut la 165 de lei. Astfel, cei depistați în trafic sub influența alcoolului sunt pasibili de o amendă. Aceasta este cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.