Alcool la volan. Toleranță zero pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului

Alcool la volan. România are o abordare severă față de consumul de alcool la volan. Totuși, legislația prevede sancțiuni și măsuri diferite în funcție de nivelul de alcoolemie detectat.

Cu toate acestea este bine de știut că orice cantitate de alcool consumat înainte sau în timpul șofatului este considerată o încălcare gravă a legii, implicând răspunderea legală.

Gradul de alcoolemie este un factor crucial, determinând diferența între o contravenție și o infracțiune. El influențează aplicarea sancțiunilor.

Potrivit prevederilor legale, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge sub 0,80 g/l alcool pur este considerată o contravenție. Totodată, depășirea acestui nivel constituie o infracțiune.

În situația unei contravenții, conform dispozițiilor legale stabilite de articolul 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea aplicată este amenda și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Amenda era cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. A crescut însă de la 1 ianuarie (vezi mai jos). Mai mult, în cazurile de alcoolemie extrem de redusă, polițistul poate alege să ofere doar un avertisment sau amenda minimă.

În cazul săvârșirii unei infracțiuni, conform prevederilor Codului Penal, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge mai mare de 0,80 g/l alcool pur poate fi sancționată cu pedeapsa închisorii.

Aceasta poate varia de la unu la cinci ani, sau cu aplicarea unei amenzi.

bauturi-alcoolice
NU te urca la volan dacă ai consumat alcool! / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce amenzi sunt aplicate pentru contravenții

Sancțiunea contravențională, potrivit articolului 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, se sancționează cu o amendă din clasa a IV-a.

În plus, ca măsură complementară se aplică suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, acțiunea de a conduce sub influența băuturilor alcoolice, cu excepția cazului în care aceasta constituie o infracțiune conform legii.

Subliniem că amenda inclusă în clasa a IV-a de sancțiuni este cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă pentru sancțiunile rutiere a crescut la 165 de lei. Astfel, cei depistați în trafic sub influența alcoolului sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.

Conform prevederilor anterioare ale Codului Rutier, valoarea punctului de amendă era stabilită la 10% din salariul minim brut pe economie. Această sumă a fost plafonată la 145 de lei începând cu începutul anului 2017, moment în care salariul minim brut era de 1.450 de lei.

În situația în care se constată această contravenție, permisul de conducere va fi confiscat pentru a fi aplicată măsura suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

În cazul implicării într-un accident rutier, suspendarea va fi extinsă la 120 de zile. Aceasta implică imposibilitatea de a conduce un vehicul pentru o perioadă determinată.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală)”, potrivit art. 336 din Codul penal.