Angajatorii români raportează un deficit de talente de 54%, în creştere cu 9% comparativ cu 2012, situându-se cu 19% peste media globală şi cu 28% peste media regională EMEA.
Topul poziţiilor cu deficit de talente în România este aproape identic cu cel din 2008, cand sondajul a fost demarat şi pentru România, posturile vacante pentru Ingineri şi Muncitori calificaţi fiind cele mai dificil de acoperit pentru al şaselea an consecutiv, arată studiul Manpower.

Locurile de muncă  cele mai căutate în 2013 în România

Locurile de muncă  cele mai căutate în 2012 în România

   

1. Muncitori calificaţi

1. Ingineri

2. Ingineri

2. Muncitori calificaţi

3. Muncitori

3. Reprezentanţi vânzări

4. Management / Personal de conducere

4. Operatori producţie

5. Personal contabil & financiar

5. Personal IT

6. Reprezentanţi vânzări

6. Tehnicieni

7. Tehnicieni

7. Personal contabil & financiar

8. Personal IT

8. Şoferi

9. Maşinişti/Operatori Maşini

9. Personal hotelier/pentru restaurante

10. Bucătari Şefi/Bucătari

10. Personal secretariat, Asistenţi Personali, Personal administrativ şi de birou

"Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7.3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competențele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global " a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
Potrivit acestuia, rata natalităţii scade iar populaţia îmbătrâneşte, ceea ce înseamnă că există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-un interval de vârstă optim pentru muncă, astfel că ,"lipsa candidaţilor care să posede competenţele potrivite va continua să frâneze performanţele afacerilor". 

Situaţia la nivel global
La nivel global, 35% din peste 38.000 de angajatori participanţi la sondaj raportează că au probleme în a ocupa locurile de muncă vacante datorită lipsei de talente disponibile. Aceasta reprezintă o uşoară creştere comparativ cu studiul din 2012 şi este cea mai mare proporţie de angajatori exprimându-şi această îngrijorare legată de deficitul de talente din 2007 și până în prezent.
O privire mai atentă asupra rezultatelor la nivel global ale sondajului arată că deficitul de talente este endemic în toată lumea – dar cel mai acut se manifestă în Japonia (85% dintre angajatori), Brazilia (68%), India (61%), Turcia (58%) şi Hong Kong (58%). Angajatorii din Irlanda (3%), Spania (3%), Africa de Sud (6%), Olanda (9%) şi Cehia (9%) sunt cei mai puţin probabili să se confrunte cu un deficit.
Cercetările indică  la nivel global că rolurile de muncitori calificaţi, ingineri şi reprezentaţi vânzări sunt cele mai greu de acoperit – situaţia rămânând neschimbată încă de anul trecut. Companiile raportează şi că poziţiile din Contabilitate şi Finanţe, dar şi cele de conducere devin din ce în ce mai greu de ocupat.