Ce se poate spune despre capitalurile proprii și alegerile din SUA? Este fie foarte ușor, fie foarte dificil să prezici ceea ce se va întâmpla. Dacă facem un pas înapoi și ne uităm la diversele cercetări pe acest subiect, este foarte clar că nu există statistici semnificative legate de ceea ce se va întâmpla cu piața capitalurilor proprii din SUA în funcție de cine câștigă alegerile prezidențiale. Ce e și mai important este că faptul că, dacă am avea un congres divizat sau unul unitar, nu are nicio semnificație statistică. E doar zgomot sau ce se întâmplă?

Cred că dacă ne uităm la câteva chestiuni legate de alegerile din SUA, putem să spunem unele lucruri. În acest moment, pare că Hillary Clinton va câștiga alegerile pe baza majorității sondajelor – cel puțin la acest lucru se așteaptă toată lumea acum. Acest lucru se vede din marea sub-performanță a acțiunilor din domeniul medical din care rezultă foarte clar că Partidul Democrat are o atitudine foarte negativă față de sectorul medical – vor să scadă prețurile, deși va fi greu. Dar ce se poate observa este că, pe măsură ce Hillary Clinton a crescut în sondaje, acțiunile din domeniul medical au avut o sub-performanță din ce în ce mai mare. Dacă vom avea o Casa Albă democrată și o majoritate în Senat, ceea ce e foarte probabil, iar ei primesc mai multe locuri în Camera Reprezentanților, cel mai probabil acest lucru va deschide calea către o strategie mai dură în ce privește asistența medicală și cred că, pe termen scurt, vom avea parte de un sentiment mai negativ față de acest sector. Cel mai bun mod de a tranzacționa în cazul acesta este prin sectorul ETFurilor, scrie Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank.

 

Dacă ne uităm la S&P 500, opinia noastră este că, dacă Trump va ieși victorios, acest lucru va fi o mare surpriză, va fi ceva de neconceput având în vedere consensul din acest moment. Credem că va fi foarte negativ pe termen scurt pentru capitalurile proprii. Pe termen mediu – dacă Trump reușește să implementeze marea sa reformă pentru impozitul pe profit, acest lucru va fi foarte stimulativ pentru capitalurile proprii, după părerea noastră. Dacă câștigă Clinton, avem parte de ceea ce aveam deja, sistemul, îi știm politicile – nu credem că va avea vreun impact material asupra capitalurilor proprii pe termen scurt. Pe termen mediu, știm că vrea să introducă regula Buffet în care va impune impozite mai mari pentru mai multe categorii de venituri mari. Acest lucru ar putea fi negativ pentru sentimentul investitorilor pe termen mediu și s-ar putea extinde la un sentiment negativ al investitorilor. 

 

Instrumentele financiare sunt de asemenea un sector foarte interesant de urmărit în aceste alegeri. Știm că Partidul Democrat are o strategie mult mai dură față de sectorul financiar – ei vor să reglementeze mai mult, deci dacă o să avem o victorie a lui Clinton, credem că acest lucru se va extinde la un sentiment mai negativ pentru acest sector. Evident, lucrurile ar putea fi echilibrate de către Fed de la care ne așteptăm la o creștere a dobânzilor în decembrie și, probabil, la alte două creșteri ale dobânzilor dacă economia continuă să se îmbunătățească în 2017. Efectul ar putea să nu fie atât de puternic pe cât ar fi putut fi, dar oricum, pe termen scurt, credem că ar fi negativ pentru instrumentele financiare. De asemenea, dacă Clinton câștigă, știm că sectorul bunurilor de capital va avea parte de câștig pentru că Partidul Democrat alături de Hillary Clinton are o platformă de campanie ce propune adăugarea a 275miliarde $ în investiții de infrastructură printr-o reformă a impozitului pe profit. Acest lucru ar fi pozitiv pentru sectorul ce livrează aparatură, echipamente pentru construcția de drumuri, autostrăzi, metrou și alte proiecte de infrastructură.

 

Ideea noastră finală pentru modul în care se poate tranzacționa pe piața capitalurilor proprii este de a vă aranja portofoliul de capitaluri proprii pentru ca acesta să facă față inimaginabilului. Deci, dacă câștigă Trump, care este cel mai bun mod de a juca pe această piață? Sunt câteva moduri. Fie cumpărați o opțiune put a S&P 500 – încă nu sunt foarte scumpe; cred că se plătește o primă de aproape 2,5% pentru un termen de expirare în ianuarie sau februarie. Cred că e o primă decentă de plătit pentru un posibil recul mare al capitalurilor proprii, dacă câștigă Trump. 

 

Un alt mod este de a juca pe piața mexicană a capitalurilor proprii. Capitalurile proprii mexicane au performat extrem de bine în valutele locale, dar din punctul de vedere al dolarilor americani, nu au avut așa rezultate bune în ultimii doi ani. Acestea sunt corelate negativ cu o victorie a lui Trump – dacă Trump câștigă, știm că va fi rău pentru peso mexican, el vrea să renegocieze NAFTA – și va avea cel mai probabil și un efect negativ în ce privește sentimentul pentru piețele mexicane de capital propriu. Cel mai bun mod de a tranzacționa în acest caz este prin ETF de țară pe care-l puteți găsi pe platforma SaxoTrader scriind “Mexico ETF”. Acesta e cel mai bun mod de a accesa această piață de capitaluri proprii.