Anunţul executivului european vine după ce statele membre nu au reuşit să ajungă marţi la un consens pentru a bloca astfel de culturi, .

"Nu există o majoritate calificată"  împotriva autorizării unei astfel de culturi, a anunţat preşedinţia greacă a Uniunii Europene, la încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, care a avut loc la Bruxelles. Potrivit normelor în vigoare, în cazul în care Consiliul de Miniştri nu ia o decizie, Comisia Europeană trebuie să aprobe cultura în următoarele 24 de ore, a explicat serviciul juridic al Consiliului.

Potrivit unui comunicat recent al Greenpeace la Bruxelles, marea majoritate a miniştrilor UE se opuneau autorizării porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer. Organizaţia cerea executivului comunitar să-şi retragă propunerea, invocând argumente ştiinţifice, politice şi politice.

Argumentul ştiinţific invocat este că porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui să fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat încă din 2011 că acesta afectează şi fluturii. În consecinţă, CE ar fi solicitat în două rânduri DuPont Pioneer să vină cu dovezi că porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere. Potrivit Greenpeace, deşi DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi până în prezent, CE a supus aprobării Consiliului de Miniştri o cerere de autorizare a acestui OGM. Într-un vot din ianuarie, PE a cerut de asemenea CE să retragă această propunere. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: