La 26 septembrie 2013, Curtea de Justiţie a UE a dat un verdict conform căruia CE nu a răspuns solicitării de cultivare a Organismelor Modificate Genetic (OMG) care a fost depusă în urmă cu 12 ani, în 2001.

În conformitate cu acest verdict, CE a acţionat trimiţând această cerere către Consiliul de Miniştri în noiembrie. Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a emis deja opinii pozitive privitoare la această cerere în şase rânduri, între 2005 şi 2012. Cererea din 2001 intră sub incidenţa procedurii de dinainte de Tratatul de la Lisabona, care presupune că dacă Consiliul nu poate obţine o majoritate calificată, pentru sau împotriva autorizării, CE este obligată prin lege să decidă autorizarea sau interdicţia OGM-ului respectiv.

'Pentru a acţiona în conformitate cu verdictul Curţii, Comisia a decis să trimită o propunere de decizie privind autorizarea porumbului 1507 Consiliului. Mâine (marţi – n.r.), Consiliul Afaceri Generale (CAG) va dezbate şi va vota asupra propunerii privind autorizarea tipului 1507 de porumb modificat genetic, miniştrii fiind invitaţi să ia poziţie asupra solicitării de autorizare', a declarat comisarul european pentru sănătate.

El a mulţumit preşedinţiei greceşti a Consiliului UE pentru că a impus chestiunea pe agenda CAG şi a subliniat că decizia Curţii de Justiţie a UE privind porumbul modificat genetic 1507 confirmă urgenţa relansării discuţiilor privind reglementările propuse de CE în 2010.

'Această propunere le-ar da statelor membre mai multă libertate în a decide dacă restricţionează sau interzic cultivarea de OMG pe teritoriul lor', a mai afirmat Tonio Borg.

Conform unui comunicat al Greenpeace la Bruxelles, marea majoritate a miniştrilor UE s-ar opune autorizării porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer. Organizaţia cere CE să-şi retragă propunerea, invocând argumente ştiinţifice, politice şi politice.

Argumentul ştiinţific invocat este că porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui să fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat încă din 2011 că acesta afectează şi fluturii. În consecinţă, CE ar fi solicitat în două rânduri DuPont Pioneer să vină cu dovezi că porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere. Potrivit Greenpeace, deşi DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi până în prezent, CE a supus aprobării Consiliului de Miniştri o cerere de autorizare a acestui OGM.

Organizaţia mai notează că marea majoritate a ţărilor UE se vor opune probabil autorizării porumbului 1507. România, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Letonia, Lituania, Danemarca, Malta, Luxemburg, Grecia şi Ungaria şi-au menţionat opoziţia faţă de autorizarea porumbului modificat genetic 1507.

Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania şi Estonia ar fi singurele ţări care sunt pentru autorizare, în timp ce Germania şi Bulgaria ar fi dat de înţeles că se vor abţine. Într-un vot din ianuarie, PE a cerut de asemenea CE să retragă această propunere.

'Aprobarea acestei culturi ar fi cu totul iresponsabilă şi ar prezenta carenţe legale. Propriile teste de siguranţă ale UE au arătat că aceasta este dăunătoare pentru fluturi şi că există încă numeroase probleme în urma testelor de siguranţă. De asemenea, cultivarea acestei culturi ar încuraja folosirea unui erbicid atât de toxic, încât va fi interzis în Europa din 2017', a declarat directorul pentru politică agricolă al Greenpeace, Marco Contiero, referindu-se la erbicidul glufosinat de amoniu, la care este rezistent porumbul de acest tip.

Sursa: Agerpres