Un număr de 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG. În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

'Aşa cum arată numărul de cereri din partea statelor membre, guvernele naţionale folosesc această legislaţie pentru a avea un rol mai important în deciziile privind cultivarea teritoriilor lor', se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene publicată duminică.

Statele care şi-au exprimat opţiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (în regiunea Valonia), Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Marea Britanie (în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), arată datele Comisiei Europene.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

În ceea ce priveşte poziţia României în cazul organismelor modificate genetic, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a spus că toti fermieii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic, însă va exista o dezbatere pe această temă.

"Este o discuţie pe care o vom dezvolta în viitor, pentru că va rămâne, cel mai probabil, aşa cum spune şi Comisia Europeană, la latitudinea fiecărui stat membru dacă introduce sau nu organisme modificate genetic. În România, nu avem decât cultura porumbului, MON810, care se află doar pe suprafeţe extrem de reduse. Din câte ştiu, doar un institut mai foloseşte în momentul de faţă. Ca atare, sigur că e un termen, până pe data de 2 octombrie, să transmitem Comisiei dacă interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafeţe restrânse, deci nu avem de ce să notificăm Comisia Europeană. Sigur, în momentul în care vom avea soia modificată genetic, aprobată de organismul european şi internaţional, atunci vom avea o dezbatere publică. Eu ştiu deja răspunsul fermierilor. Toţi fermierii, toţi cercetătorii îşi doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul societăţii, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie să facem o discuţie amplă şi vom avea şi societatea pregătită", a explicat şeful MADR, răspunzând unor întrebări referitoare la poziţia României vizavi de aceste subiect.

În privinţa importurilor de soia modificată genetic, ministrul Agriculturii a recunoscut că vin cantităţi semnificative de şrot de soia modificată genetic de pe continentul american, însă acest lucru este permis de legislaţia europeană. AGERPRES