'Comercializarea, utilizarea şi cultivarea de varietăţi de seminţe de porumb provenite din seria de porumb modificat genetic MON 810 (…) sunt interzise pe teritoriul naţional până la adoptarea (…) unei decizii definitive' şi a unor măsuri comunitare, potrivit hotărârii apărute în Monitorul Oficial.

O propunere de lege ce interzice cultivarea de porumb transgenic în Franţa urmează să fie dezbătută pe 10 aprilie în Adunarea Naţională /camera inferioară a parlamentului/. Dar Ministerul Agriculturii a considerat că este o situaţie de urgenţă 'având în vedere apropierea începerii perioadei de semănat' şi este necesar să se stabilească o interdicţie.

Potrivit hotărârii, 'principiul precauţiei justifică adoptarea de măsuri restrictive'. 'Având în vedere datele ştiinţifice credibile şi rezultatele foarte recente ale cercetării internaţionale, cultivarea unor varietăţi de seminţe de porumb MON 810 fără măsuri de gestionare adecvate ar prezenta riscuri grave pentru mediu precum şi un pericol de răspândire de organisme dăunătoare devenite rezistente', se arată în textul hotărârii. Statele UE au posibilitatea de a interzice pe teritoriul lor un OGM /organism modificat genetic/ autorizat de către UE.

SURSA: Agerpres