Ce plante nu trebuie cultivate lângă roșii

Ce plante nu trebuie cultivate lângă roșii? Cultivarea altor plante în grădina în care ai cultivat roșii te poate ajuta să ai roșii mai sănătoase, fără dăunători precum viermii. Acest lucru poate fi foarte important pentru o recoltă bună și o grădină mai sănătoasă.

Unele plante concurează cu roșiile pentru atragerea nutrienților din sol, în timp ce altele pot atrage dăunători, iar roșiile riscă să fie deteriorate.

În consecință, evitați să plantați următoarele culturi lângă roșii pentru a avea plante cât mai prolifice și sănătoase, potrivit Bhg.com.

1. Cartofii

Roșia, numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae, deci apropiată pe linie genetică de cartof (Solanum tuberosum). Ambele sunt vulnerabile la dăunători și boli, inclusiv răsturnația târzie și răsturnația timpurie. În plus, cartofii și roșiile concurează între ele pentru nutrienții din sol. Creșteți aceste plante cât mai departe posibil și sterilizați întotdeauna uneltele de grădinărit pentru a limita răspândirea bolilor.

2. Porumbul

Porumbul și roșiile nu au ce căuta unul lângă altul într-o grădină. Aceste culturi sunt vizate de aceeași specie de omidă – cunoscută sub numele de „vierme de porumb” și „vierme de fructe de roșii” pe roșii. Cultivarea acestor plante împreună le face de două ori atractive pentru această insectă.

3. Vânăta

Ca și cartofii, vinetele sunt strâns legate de roșii, așa că sunt susceptibile la multe dintre aceleași probleme. Acarianul lat poate afecta vinetele la fel de ușor precum afectează roșiile, iar dacă vânata și roșia stau una lângă cealaltă pot provoca răspândirea rapidă a sporilor prin grădină. Vinetele iubesc soarele și nu se descurcă bine la umbra roșiilor mai înalte.

4. Cireș amar

Cireșul amar nu este frecvent cultivate în grădinile de legume, dar este apreciat pentru fructele dulci și nevoile reduse de întreținere. Cireșele amare sunt predispuse la mulți dintre aceiași dăunători și boli ca și tomatele și, de asemenea, concurează cu roșiile pentru nutrienți.

5. Brassica Creață – Varza

Roșiile pot crește cu brassica mai mici, cum ar fi guliile și ridichile, dar cel mai bine este să evitați să plantați roșii lângă culturi mai mari.

Plante precum varza de Bruxelles, varza, conopida și broccoli concurează pentru resurse și reduc randamentul plantelor de tomate. Unii grădinari au succes în cultivarea unei varietăți de brassica cu roșii, dar aceste culturi solicitante au nevoie de nutrienți suplimentari.

6. Rozmarin

Rozmarinul și roșiile au cerințe diferite de îngrijire, iar creșterea la un loc creează o muncă inutilă pentru grădinari. Rozmarinul prosperă în sol uscat și nu are nevoie de mulți nutrienți, în timp ce roșiile au nevoie de o udare frecventă și îngrășământ. Dacă vrei să crești roșii cu plante medicinale, vei avea mai mult noroc cu busuiocul.

7. Castraveții

Roșiile și castraveții pot crește bine împreună, dar relația lor este dificilă. Nu numai că sunt susceptibile la aceleași boli, în plus, castraveții pot face prea multă umbră roșiilor și le pot împiedica creșterea.

Dacă doriți să creșteți castraveți și roșii împreună, urmați instrucțiunile de spațiere adecvate pentru a limita competiția între plante și pentru a reduce răspândirea bolilor precum mucegaiul praf.

8. Fenicul

Feniculul este dificil de cultivat în grădinile de legume, deoarece nu se înțelege cu majoritatea celorlalte plante. Feniculul este o cultură alelopată, ceea ce înseamnă că eliberează în sol compuși care inhibă creșterea plantelor învecinate. Cel mai bine este să plantezi fenicul singur, în ghivece.

9. Cartofi dulci

Cartofii dulci nu au legătură cu cartofii, dar nu sunt plante însoțitoare bune pentru roșii. Concurează cu roșiile pentru nutrienți, determinând roșiile să crească mai încet. În plus, cartofii dulci pot răspândi boli precum fusarium la plantele de roșii, iar recoltarea cartofilor dulci afectează rădăcinile plantelor de tomate.

10. Nuci negre

Nucile sunt o altă plantă alelopată care suprimă creșterea culturilor din apropiere. La fel ca feniculul, nucile folosesc alelopatia pentru a limita competiția din partea altor plante, făcându-le dificil de crescut în grădini.

Solanelele, inclusiv roșiile, sunt deosebit de sensibile la substanța chimică eliberată de nuci, dar puteți crește solaanele într-o grădină cu nuci dacă păstrați plantele în recipiente.