Portugalia nu intenționează să reducă taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 6% percepută pentru produsele alimentare de bază, dar va continua să acorde subvenții directe pentru a ajuta familiile cele mai vulnerabile să facă față creșterii prețurilor, a declarat marți ministrul de finanțe Fernando Medina.

Portugalia va continua să ajute familile vulnerabile

În fața jurnaliștilor la Bruxelles, după o reuniune a miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană, Medina a declarat că guvernul său a subvenționat cele mai sărace familii, care cheltuiesc o parte mai mare din buget pe produsele alimentare de bază, și a majorat, de asemenea, salariul minim și prestațiile sociale în 2023.

„Aceasta a fost întotdeauna prioritatea noastră și va continua să fie și pe parcursul anului 2023: să consolidăm veniturile celor mai vulnerabile familii și să ne concentrăm eforturile acolo”, a spus ministrul portughez.

„Nu considerăm că reducerea TVA (la produsele alimentare de bază) este o prioritate”, a adăugat Fernando Medina.

Politicienii și activiștii din opoziție au criticat guvernul pentru că s-a concentrat pe reducerea deficitului, în loc să redistribuie veniturile fiscale mai mari, în condițiile în care prețurile au crescut în rândul familiilor și întreprinderilor mai vulnerabile.

Prețurile de consum portugheze au crescut cu 8,2% în februarie, în ritm anual, o încetinire față de 8,4% raportat în luna precedentă. Dar inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a ajuns la 7,2% de la an la an, în creștere de la 7,0% în ianuarie.

Ceea ce pune presiune asupra inflației de bază este creșterea prețurilor la produsele alimentare neprelucrate, cum ar fi fructele și legumele, care au crescut cu 20,11% de la an la an în februarie, în timp ce produsele energetice au crescut doar cu 1,96%.

Creșterea prețurilor se va atenua

Medina a declarat că autoritatea de securitate alimentară și economică ASAE investighează marjele de profit ale marilor retaileri de produse alimentare, precum Jeronimo Martins și Sonae , „ceea ce va tinde să atenueze aceste creșteri de prețuri”.

În Portugalia continentală, produsele alimentare de bază, cum ar fi orezul, pastele, pâinea, laptele, produsele lactate, carnea, peștele și fructele și legumele, au o rată minimă de TVA de 6%. Alte produse alimentare și băuturi sunt impozitate fie cu 13%, fie cu 23%.

În decembrie, miniștrii de finanțe din UE au acordat mai multă flexibilitate guvernelor în ceea ce privește cotele de TVA pe care le pot aplica bunurilor și serviciilor.

În decembrie, Spania a scutit de TVA, timp de șase luni, unele produse alimentare de bază – cum ar fi pâinea, laptele, brânza, brânza, ouăle, fructele, legumele, leguminoasele, cartofii și cerealele – și a redus de la 10% la 5% cota pentru alimente precum uleiul de măsline și pastele făinoase.