Portalul UE pentru certificatul digital verde a fost lansat! Ce țări au eliberat primele pașapoarte

Marți a fost lansat pilonul tehnic al sistemului UE, creat în doar două luni. Acesta asigură verificarea codurilor QR ale tuturor certificatelor. Într-un comunicat de presă trimis de Comisia Europeană se specifică faptul că această verificare va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. Comisia subliniază că nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal.

Printre țările care au testat deja portalul se află și România. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes. Amintim că acest certificat conține date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și datele medicale.

Luni, Comisia Europeană a cerut statelor membre să emită certificatele digitale înainte de 1 iulie. Chiar dacă regulamentul se va aplica de la 1 iulie, Comisia spune că statele membre care au trecut cu succes testele tehnice şi care sunt pregătite să elibereze şi să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar. În ceea ce privește statele care au nevoie de mai mult timp, Comisia spune că va exista o perioadă de introducere treptată de șașe săptămâni pentru eliberarea certificatelor.

Ce țări au eliberat primele certificate

Comisia anunță că șapte state membre au început eliberarea primelor certificate digitale COVID-19. Este vorba despre Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia.

Aceste țări au decis să se conecteze la portal şi au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări.

În săptămânile următoare, mai multe țări vor începe să utilizeze acest sistem.

Ce conține certificatul

Certificatul verde anti-COVID-19 a fost implementat pe post de dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva virusului, are un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.

Certificatul verde digital va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Documentul va fi disponibil în format digital sau pe hârtie. Acesta va conține date de identificare esențiale: nume, prenume, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

 

 

 

Sursă foto: Dreamstime