”Dacă vrem să rămânem o societate unită şi prosperă, oamenii considerabil de bogaţi trebuie să verse o contribuţie suplimentară”, declară – într-un articol în The Guardian – Clegg, liderul liberal-democraţilor, partid centrist aliat al Tories /conservatori/ în cadrul guvernului premierului lui David Cameron. ”O contribuţie limitată” la ”efortul naţional”, în timp ce Regatul Unit, intrat în recesiune la începutul acestui an, s-a angajat într-un ”război economic”.

Ideea lui Clegg este de a impozita averea, şi nu veniturile, deoarece ”numărul doi” din ierarhia guvernului n-are nici o intenţie de a reveni asupra controversatei scăderi a celui mai mare prag de impozitare, de la 50% la 45%, anunţată în martie.

”Dacă vrem să le cerem oamenilor mai multe sacrificii pe o perioadă mai lungă /../, atunci va trebui să ne asigurăm că ei consideră că acesta este modul cel mai just şi mai progresist posibil”, a mai spus liderul Lib-Dems /liberal-democraţi/.

”Mândru” de unele măsuri adoptate până în prezent, Clegg estimează totuşi că guvernul va trebui să pună de acum înainte reducerea deficitului sub semnul ”justiţiei”.

”Dacă nu vom face aceasta, nu cred că procesul poate fi acceptat din punct de vedere social sau politic”, avertizează el.

Această propunere a lui Clegg face parte din voinţa liberal-democraţilor de a se delimita de conservatori în timp ce se profilează o remaniere guvernamentală pe fondul scăderii popularităţii guvernului şi îndeosebi celei a ministrului finanţelor, conservatorul George Osborne, artizanul planului de austeritate.

”Este momentul în care putem să ne afirmăm mai mult”, a insistat Clegg.
Impozitarea bogaţilor a devenit una din temele de campanie în ultima vreme în multe ţări, cea mai celebră fiind propunerea din campanie a preşedintelui Franţei Francois Hollande de a impozita cu 75% pe cei care dobândesc venituri anuale de peste 1 milion de euro.