Potrivit unui comunicat al ministrului delegat pentru Dialog Social, acesta a primit, marţi, o delegaţie de experţi ai Biroului Subregional al OIM de la Budapesta, condusă de Antonio Graziosi, director al Biroului.

Liviu Pop a subliniat că scopul acestei reorganizări îl constituie eficientizarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă, al sănătăţii şi securităţii în muncă, în condiţiile în care există cazuri în care anumite persoane care beneficiază de asistenţă socială lucrează fără forme legale de angajare pe teritoriul României sau a altor state membre UE.

'Astfel, vom avea un control mai riguros asupra beneficiarilor de asistenţă socială şi, totodată, se vor reduce fraudele', a adăugat ministrul.

De asemenea, acesta a precizat că va solicita Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să informeze ambasadele statelor membre UE acreditate la Bucureşti, precum şi ataşaţii statului român pe probleme de muncă şi sociale din misiunile diplomatice, cu privire la înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, prin comasarea Inspecţiei Muncii şi a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În plus, în cadrul discuţiilor de marţi, a fost subliniat rolul României în calitate de furnizor de practici şi servicii, în special în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă Republicii Moldova, în condiţiile în care, în 2014, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a solicitat Biroului Internaţional al Muncii, analizarea posibilităţii acordării de asistenţă tehnică pe domenii de interes pentru România, cum ar fi actualizarea procedurii existente în România pe domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, adaptarea legislaţiei naţionale pentru ratificarea convenţiilor OIM privind migraţiile, diminuarea fenomenului muncii nedeclarate şi a migraţiei lucrătorilor din ţări terţe, adaptarea unor măsuri existente pe plan naţional, la practică europeană.

Tot atunci, directorul Antonio Graziosi a solicitat analizarea posibilităţii acordării de către România de expertiză tehnică Republicii Moldova. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: