"Să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat. Dacă hipermarket-uri, comercianţi, (…) profită de reducerea TVA pentru a-şi mări preţurile acum ca să rămână după aceea cu ele la nivelul pe care şi-l doresc. (…) Să vedeţi dacă sunt înţelegeri necompetitive şi (…) să propuneţi soluţii legale şi normale în Uniunea Europeană", a afirmat premierul, la începutul şedinţei de guvern de miercuri, adăugând că a auzit "tot felul de tâmpenii liberalo – comuniste" prin care se propunea îngheţarea preţurilor prin ordonanţă de urgenţă.

Şeful Guvernului a susţinut că o astfel de soluţie e imposibilă câtă vreme România e membră UE şi funcţionează ca o economie de piaţă.

În schimb, Ponta a avertizat că există alte soluţii legale pentru a-i obliga pe agenţii economici să reflecte în preţuri scăderea TVA la alimente de la 1 iunie.

"Suntem în UE, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Putem însă, avem cum, să obligăm pe toţi cei care activează pe piaţa românească, prin măsuri foarte clare şi foarte dure, să respecte principiul competitivităţii şi să aplice mai departe, evident de la 1 iunie scăderea preţurilor, aşa cum se impune prin scăderea TVA. (..) Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita. (…) Vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă", a afirmat premierul. AGERPRES