"Dacă reuşim să încheiem acordul de ajutorare cu succes, şi cred ca vom reuşi, nu vom avea nevoie de un nou acord preventiv. Poate putem discuta un alt tip de acord. Cred că sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, spre exemplu cel cu Polonia", a declarat Victor Ponta, citat de Reuters.

Recent, el a declarat că nu se va mai încheia un alt acord în 2015. La rândul lor, atât fostul ministru al bugetului, Liviu Voinea, cât şi actualul ministru al finanţelor, Darius Vâlcov, au susţinut acelaşi lucru.

Acordul preventiv cu FMI se va încheia la mijlocul anului viitor, fiind pe o perioadă de doi ani. În ianuarie, o misiune a instituţiei financiare va veni la Bucureşti pentru evaluarea acordului. La începutul lunii decembrie, echipa tehnică a FMI a avut cu guvernul doar discuţii asupra construcţiei bugetare pentru 2015, fără să facă o evaluare a acordului.

FMI acordă linii flexibile de credit, un instrument în 2009 pentru ţările cu performanţe economice bune. Polonia beneficiază de o linie flexibilă de credit de la FMI încă din 2009 şi în luna ianuarie 2013 a reînnoit acordul pentru încă doi ani.