“De ce NU votez noul Guvern!

Programul de guvernare al Guvernului “Dragnea 2” (avandu-l ca Premier pe Mihai Tudose) modifica substantial si grav in zona economica si fiscala Programul de Guvernare asumat in ianuarie anul acesta de Guvernul “Dragnea 1” (avandu-l ca Premier pe Sorin Grindeanu) / si contrazice fundamental Programul de Guvernare al PSD “Dragnea – Valcov” din Campania Electorala din 2016!!!

Eu cred ca acest Program ii va da lovitura de gratie si va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea – intrebarea este daca PSD reuseste sa se salveze sau se va prabusi impreuna cu “Seful”! Si mai ales intrebarea importanta este daca nu se va da o lovitura Romaniei similara cu cea primita in 2009-2010!!!

Sa va explic la ce ma refer in mod concret :

1. In Campanie Dl Dragnea a repetat obsesiv faptul ca cere votul oamenilor pentru a aplica Programul de Guvernare “la virgula” si “exact la datele anuntate”!! Au fost prezentate in emisiuni tv tabele cu termene fixe si masuri individualizate.

Dupa 6 luni Raportul facut chiar de catre domnii Dragnea si Valcov spune ca acesta a fost realizat in proportie de sub 15%!

2. Pretextul executiei politice a Guvernului ” Grindeanu” l-a reprezentat nerealizarea Programului de Guvernare/ dupa ce a fost daramat noul Guvern “Dragnea 2 – Tudose” il modifica fundamental din prima zi

3. In Programul de Guvernare cresterea semnificativa de pana la 100% a salariilor in domeniul bugetar a fost promisa pentru data de 1 Iulie . Legea adoptata recent prevede insa deja o amanare pentru 2018 insa masurile anuntate azi arata ca maririle efective de salarii (daca vor fi aplicate vreodata) vor fi “recuperate” la buget prin trecerea tuturor contributiilor sociale in sarcina angajatului !!! Pe hartie vor creste – in buzunar nu.

Sau alta varianta la fel de rea – conform proiectiei bugetare oficiale pentru perioada 2018-2020 NU sunt surse bugetare care sa acopere aceste cresteri . O sa avem din nou un Traian Basescu ca in 2010 sa taie??? Doamne Fereste!

 

4. Programul de Guvernare prevedea scaderea TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018 – a fost azi amanata pentru 2019 ( pentru ca este an electoral sau pentru ca este nesustenabila)!

5. Programul prevedea cresterea semnificativa a investitiilor publice incepand chiar cu 2017 – conform datelor oficiale prezentate de MFP pana la acest moment investitiile sunt cu 60% mai mici decat in 2016 ( anul cu cele mai slabe investitii dupa 2009)

6. Programul prevedea o crestere exponentiala a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune! In 6 luni din anul 2017 din cei aproape 2 MILIARDE euro prevazuti in buget au fost primiti putin mai mult de 2 MILIOANE ( 0,1 %!!!!). Prin desfiintarea Ministerului Fondurilor Europene si includerea sa in Ministerul Dezvoltarii condus de doamna Sevil Shaideh capacitatea institutionala care a adus performanta in perioada 2012-2015 a fost distrusa

7. Programul a dat asigurari mediului de afaceri si investitional privind stabilitatea Codului Fiscal din 2015 si a reglementarilor in domeniu. Prin noul proiect de impozitare diferentiata in functie de cifra de afaceri (nu de profit) reprezinta o catastrofa pentru marii contribuabili si investitori . Efectele negative se vor resimtii imediat atat in mediul de afaceri, la investitiile private cat si la incasari.

Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri poate duce la situatii aberante – ca exemplu : daca EXXON investeste 1 miliard de dolari pentru exploatarea gazului din Marea Neagra fiind evident in pierdere in primii ani il impozitam ?!? Daca Mercedes vrea sa sa faca o noua fabrica la Sebes cu o investitie de 500 milioane euro ii mai cerem inca 80 noi ca impozit?!? Daca Dacia are un an in care trebuie sa scada marja de profit dar sporeste productia noi il impozitam mai mult pentru asta?!?! Daca Hidroelectrica decide sa faca investitii in reteaua sa avand evident o scadere a profitului ii impozitam modernizarile?!?! Un investitor roman care face o mica fabrica cu o investitie de 1 milion de euro din banii proprii ii vom lua din primul an inca 160.000 ca impozit – desi este normal sa fie pe pierdere la inceput??? Evident ca in aceste conditii marii investitori si contribuabili vor avea o mare problema!

8. Conform Programului Fondul National Suveran de Investitii a fost promis ca un instrument de punere in comun a resurselor pe care Statul Roman inca le mai detine in vederea finantarii unor mari proiecte de infrastructura ( care nu sunt acoperite de fondurile europene)!

 

Spre deosebire de ceea ce s-a promis in Programul de Guvernare acum se doreste practic folosirea acestui FOND ca o cale netransparenta si ilicita prin care tot ceea ce Statul Romana inca mai detine ( Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Salrom, participatiile inca detinute la Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica, etc) sa fie vandute catre fonduri private din afara tarii, acolo unde Domnul Dragnea a facut promisiuni cu caracter personal ! Banii incasati vor acoperi doar in mod temporar masurile de cresteri de salarii si pensii dar vor ruina economia nationala pe termen mediu si lung .

9. Aplicarea impozitului pe venitul global de la 1 ianuarie 2019 va aduce doar in acel an mai multi bani de cheltuit pentru o categorie de electorat / insa in 2020 va aduce catastrofa bugetara / ANAF nu are infrastructura necesara pentru a creste de 10 ori numarul de contribuabili gestionati / bugetul central si cele locale vor avea un gol urias de venituri in 2019 / oamenii obisnuiti care vor cheltui banii in 2019 se vor trezi in 2020 ca trebuie sa dea dintr-o data o suma uriasa de bani reprezentand impozitele datorate anului anterior – daca nu vor avea ( ceea ce este de asteptat pentru peste 70% din ei) vor fi executati silit de ANAF?!?

10. Programul de Guvernare prevedea alocarea anuala a 2% din PIB pentru cheltuielile militare . In 2017 nu se face va in realitate nicio achizitie ( suntem deja in Semestrul 2 si nu s-a finalizat nicio procedura). Aceasta “economie” va acoperi alte gauri din buget dar in 2018-2020 trebuie sa punem mai multi bani pentru a ne respecta angajamentele asumate in fata partenerilor nostri strategici SUA si NATO. Promisiunile neonorate si pacaleala acestora vor afecta grav imaginea noastra in fata Guvernelor dar si a investitorilor care provin din aceste tari!

Programul de Guvernare prezentat si asumat cu atata indarjire de catre Liviu Dragnea in 2016 a esuat deja – la nici 6 luni de la Alegeri (dovada ca a fost criticat si acum schimbat chiar de catre autorii sai )! Oricata propaganda televizata va fi pompata oamenii incet incet realizeaza acest lucru. Cu siguranta il vor sanctiona pe Liviu Dragnea – dar si PSD va plati un cost enorm!”