Ponta a spus că, din nefericire pentru România, ne conduc oameni cu foarte puţină şcoală, oameni care se laudă cu faptul că au chiulit de la şcoală şi că au avut note proaste.

"Este obligaţia şcolii să producă, să educe, să crească oameni care nu doar să ne conducă altfel, oameni care să-şi trăiască viaţa altfel în România. Suntem într-un moment extrem de greu şi de dificil pentru învăţământul românesc. Eu sunt membru al comisiei de revizuire a Constituţiei şi am aflat de la domnul Andrei Marga că preşedintele acestei comisii, domnul Daniel Buda, este zootehnist. Înseamnă că vom avea o dezbatere serioasă şi sper că îşi va aduce contribuţia şi domnul Boc, un absolvent la fără frecvenţă, la propriu, chiar a absolvit la fără frecvenţă şi aţi văzut că ştie să aplice foarte bine şi Constituţia şi legile ţării", a afirmat Victor Ponta, la lansarea viziunii USL pentru educaţie.

El a adăugat că datoria unui viitor guvern USL trebuie să fie canalizată pe învăţământul preuniversitar şi să lase universităţile să-şi recâştige autonomia, independenţa, capacitatea de a acţiona singure, fără a fi controlate şi încurcate de un guvern central.

"Dacă o să avem un sistem de educaţie performant se vor dezvolta toate celelalte domenii. Mi-aş dori ca în 2016 să facem ce ne-am propus în acest program, să ne ţinem de cuvânt, ceea ce Traian Băsescu nu a făcut, pentru că dacă nu ţi-a plăcut la şcoală, dacă nu ai învăţat nimic la şcoală, e foarte greu să vii cu sinceritate să spui că vrei să faci ceva pentru şcoală", a arătat liderul social-democrat.

El a adăugat că printre obiectivele din programul USL se numără deblocarea posturilor din sănătate şi educaţie, dar şi depolitizarea structurilor, de la secretari de stat în jos, pentru ca în fruntea instituţiilor să rămână doar oameni cu adevărat competenţi şi recunoscuţi în domeniul în care lucrează.

"Vreau să fim siguri că în guvernarea USL nu mai avem nici în fruntea ţării, dar nici măcar în cel mai mic post oameni care îşi iau Bacalaureatul după ce fac facultatea", a spus preşedintele PSD.

Victor Ponta s-a referit la ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, despre care a spus că, după modul în care se exprimă, ar fi foarte bun ca şef de penitenciar, pentru că se uită fix şi vorbeşte apăsat.

"Sunt foarte afectat ca părinte de faptul că şcolile nu mai sunt sigure. Nu vreau să mă gândesc cu teamă dacă copilul meu vine de la şcoală bătut sau cu lucrurile furate sau că acolo găseşte droguri. Copiii trebuie să înveţe că, dacă respectă regulile, sunt apăraţi. Vreau şi cred că şcoala în România poate să ofere respect pentru profesori. Şi ţin foarte mult la ideea că şcoala nu produce, cum zice domnul Băsescu, tâmpiţi, poate doar pentru funcţia de preşedinte, dar şcoala nu trebuie să producă şomeri", a mai spus Ponta.
Sursa: Agerpres