"În urma analizei Comisie Europene s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice – şi România nu este acolo; categorii de ţări cu deficit excesiv – iarăşi nu suntem acolo, că până la trei la sută mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8%; şi o categorie în care România este într-o companie onorantă, adică alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda, ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare măsuri în acest sens", a declarat Premierul Victor Ponta, după o vizită la Spitalul Militar din Capitală.

El a susţinut că, în continuare, România trebuie să ia măsuri care să întărească echilibrul macroeconomic, aşa cum procedează şi alte state.

"Dacă citiţi tot ceea ce a constatat, în mod corect, Comisia Europeană, şi anume România a ieşit şi a făcut progrese extraordinare faţă de perioada crizei din 2010, dar aşa este în continuare, trebuie să luăm măsuri – ca şi Belgia, Olanda, Finlanda, Suedia, Marea Britanie – să întărim echilibrul macroeconomic", a arătat Ponta.

CE a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România şi Portugalia, două din cele 16 ţări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.

'România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare şi acţiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE şi FMI, dezechilibrele externe şi interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situaţiei net negativă a investiţiilor internaţionale şi o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenţie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până acum, dar rămân vulnerabilităţi externe şi interne în sectorul bancar', anunţa miercuri CE.

În total, 16 ţări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei de astăzi a CE, România a fost plasată în faza a doua dintre cele cele şase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

'Acesta este un set important şi echilibrat de decizii care reflectă în totalitate situaţia economică actuală. Comisia demonstrează atât importanţa reformelor structurale, cât şi respectul regulilor fiscale. Majoritatea statelor membre fac eforturile necesare. Altele trebuie să accelereze şi să intensifice eforturile de reformă, dar şi să îşi reducă deficitele şi datoria. Vom continua să le încurajăm în această direcţie, utilizând toate instrumentele legale aflate la dispoziţia noastră, dacă va fi necesar', a declarat comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici.

Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European şi se aşteaptă să fie discutate la reuniunea miniştrilor Ecofin din luna martie. Tot în luna martie, Comisia va organiza o nouă rundă de întâlniri bilaterale cu statele membre pentru a le oferi oportunitatea să discute rapoartele de ţară.

Până la mijlocul lunii aprilie se aşteaptă ca statele membre să-şi prezinte noile programe naţionale de reformă şi noile programe de stabilitate sau convergenţă. Pe baza acestor informaţii, Comisia va prezenta în luna mai noile recomandări specifice pentru fiecare ţară cu privire la cele mai importante priorităţi care trebuie abordate.

SURSA: Agerpres