La începutul ședinței Executivului, premierul Victor Ponta a făcut un scurt bilanț al ”primelor semne” privind activitatea desfășurată în trimestrul I al acestui an, urmând ca datele finale să fie prezentate ”înainte de Paște”. În urma constatării că încasările la buget au crescut din TVA și accize, dar au scăzut cele din impozitul pe profit, premierul Victor Ponta i-a cerut vicepremierului Liviu Dragnea să urgenteze modificarea legii insolvenței. ”Colectările la buget din impozitul pe venit, din TVA și din accize sunt mai mari față de 2012, în medie cu 10 la sută. Avem, în schimb, o scădere la impozitul pe profit. E o realitate, explicată în două feluri: sunt firme care nu mai au finanțare și trebuie să le jutăm, dar sunt și firme care fraudează, practic, statul și denaturează competiția. Aștept cât mai curând modificarea legii insolvenței, în așa fel încât, pe cei corecți să-I ajutăm să treacă o perioadă dificilă, iar pe cei care s-au obișnuit să trăiască bine, fără să plătească nicio taxă și niciun impozit, să îi ducem în faliment”- a spus Ponta. El i-a cerut vicepremierului Liviu Dragnea să urgenteze aceste modificări legislative ”pentru a-I scoate de pe piață pe trisori și pe evazioniștii de profesie”.

La ”veștile bune”, premierul a spus că ne-am încadrat, în totalitate, în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, așa cum a fost agreat cu partenerii noștri internaționali. Pe de altă parte, premierul a precizat că, din datele estimate, ne încadrăm și în creșterea economică luată în considerare la construcția bugetului pe acest an, creștere agreată de asemenea cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. ”Asta înseamnă că avem o situație mai bună decît ce se întâmplă în Europa, însă nu atât de bună încât să stăm liniștiti, dimpotrivă. Oricum, acest echilibru este extrem de fragil și poate fi în orice moment inversat dacă nu gestionăm bine lucrurile”- a spus Ponta.

Creștere mare la exporturi

Premierul a mai anunțat că, potrvit datelor estimative, avem o creștere a exporturilor de peste opt  la sută și a importurilor doar de unu la sută, față de primul trimestru al anului trecut. ”Pentru prima dată avem un deficit al balanței comerciale mai bun decât în urmă cu 10 ani. De asemenea, avem o creștere a producției industriale  de 6,4 la sută, față de primul trimestru din 2012, avem un buffer( rezervă a Ministerului Finanțelor din care se achită datoriile ajunse la scadență), de  de 6,2 miliarde, avem rezerva Băncii Naționale, de peste 35 de miliarde de euro, în așa fel încât nu-I nici o problemă pentru achitarea tranșelor către FMI”- a spus Ponta

În legătură cu listarea Transgaz, premierul a spus că toate semnele de până acum arată că va fi o suprasubscriere, deci, există interes pentru această companie.  Ponta a mai precizat că Hidroelectrica este pe profit, în  sfârșit și că există totae condițiile să iasă din insovență. De asemenea, premierul a anunțat că s-au plătit 5,2 miliarde de euro pentru agricultori și că la programele finanțate din fondurile europene de coeziune au fost decontate 300 de milioane de euro și au fost trimise cereri de rambursare, până la 31 martie, de alte 400 milioane de euro.

”Sunt lucruri bune, dar nimic nu este bătut în cuie, ca să stăm liniștiți”- a spus Ponta.