"În 2015, tot PSD și tot Parlamentul au adoptat un Cod fiscal despre care toată lumea spunea că este foarte bun — și mediul de afaceri, și Comisia Europeană. De ce din 2017, în fiecare lună, apare câte o idee creață? Parcă e cineva care nu doarme noaptea — nu știu, o fi Dragnea sau altcineva — și vine cu câte o prostie. A fost taxa pe gospodărie, au lăsat-o baltă, TVA splitat, văd că au lăsat-o baltă, asta cu trecerea contribuțiilor… Mi se pare că această neseriozitate, instabilitate și impredictibilitate afectează foarte tare exact zona privată. Nu înțeleg de ce în fiecare lună apare câte o idee stupidă, absolut stupidă, în loc să lăsăm codul din 2015. Și-a produs efectele, este foarte bun, toată lumea îl laudă, de ce schimbăm mereu?! E un masochism fiscal-bugetar pe care eu nu pot să-l înțeleg", a afirmat Victor Ponta la Parlament, întrebat despre taxa de solidaritate.

El a mai susținut că, din ianuarie 2017, la ANAF s-a oprit lupta împotriva evaziunii fiscale, astfel că nu poate fi combătută".

"S-au băgat din nou toți oamenii de la Tel Drum acolo și normal că dacă nu mai combați evaziunea fiscală, nu mai ai bani, dar în niciun caz tot introducând tot felul de taxe stupide nu o să reușești să ai mai mulți bani la buget. Ca fost prim-ministru și ca fost ministru în diverse guverne spun că dacă a inventat cineva soluția să ai venituri mai mici și cheltuieli mai mari în fiecare an, să mi-o zică și mie, dar nu există chestiunea asta și nu se poate", a adăugat Ponta.

Despre afirmațiile potrivit cărora taxa de solidaritate ar fi o solicitare europeană, Ponta a răspuns: "Binențeles că este o minciună. Ce chestie europeană? De câte ori facem câte o prostie, zicem că ne-a pus altcineva. Nu ne-a pus nimeni, nu ne-a cerut nimeni".

"În rest, discuțiile cu Comisia Europeană legate de deficit, știți foarte bine că, încă de anul trecut, de pe vremea Guvernului Cioloș, România a depășit limita de 3% a deficitului, o să-l depășim și anul acesta și la un moment dat o să ne coste, ne costă mai mult împrumuturile. De unde vin banii? Că nu vin de la Dragnea, vin de la fiecare din buzunar", a explicat Victor Ponta.

Pana acum am reusit sa ingropam 3 aberatii din gandirea fiscal-bugetara a lui Dragnea: impozitul pe gospodarie, impozitul pe cifra de afaceri, TVA split ( toate fiind atacuri la mediul de afaceri)! Acum trebuie sa luptam contra aberatiilor care reprezinta atacuri directe la buzunarul omului obisnuit care traieste din salariu : trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat si ridicarea contributiilor la contractele “part-time”! In mod normal aceasta lupta era normal sa o dea PSD – dar pentru ca PSD este confiscat de “Cartelul de la Teldrum” o sa fac eu si cei de la #ProRomania ceea ce trebuie! (Victor Ponta, pe Facebook)

Întrebat dacă premierul ar trebui să-l demită pe ministrul Finanțelor, Ponta a spus că are impresia că ministrul Ionuț Mișa l-ar sabota pe premier.

"Ar trebui să nu-l mai asculte pe Dragnea ministrul de Finanțe pentru că am impresia că este o chestie prin care îl sabotează pe Tudose, altfel nu-mi explic declarațiile acestea aberante, chiar nu-mi explic. Eu îl știu pe Mișa, că a lucrat și în Guvernul meu la un nivel mai jos, e un tehnician, dar chestia asta că îl pune Dragnea să anunțe ceva, să-l facă pe Tudose de râs, este o nebunie. Nu ai voie să te joci așa cu taxe și impozite. Instabilitatea care se creează ne afectează pe toți, o să avem bani mai puțini la buget și toate poveștile cu salariile, cu pensiile se dovedesc încă o păcăleală", a mai spus Ponta.

El a arătat că nu este prima dată când există o eroare de comunicare. "Toate lucrurile acestea… prima dacă a fost o greșeală, a doua oară, a treia oară încep să cred că este tot un fel de bătălie internă în care ministrul îl pune de la partid să spună ceva, ca prim-ministrul să dea explicații și — ați văzut — Tudose o dă din colț în colț. Dar deja situația devine absolut ridicolă și suntem ca în Caragiale ", a susținut Ponta.

AGERPRES