Klaus Iohannis a conferit Drapelului de luptă al IGSU din Ministerul Afacerilor Interne Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, în semn de „apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor, pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, precum şi pentru coordonarea acţiunilor instituţiilor implicate în managementul situaţiilor de urgenţă”.

Pompierii au fost decorați în semn de apreciere pentru profesionalism

În semn de „apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, remarcându-se la comanda modulelor specializate de intervenţie implicate în recentele misiuni de stingere a incendiilor din Republica Elenă”, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, colonelului Valentin Florin Pop şi locotenent-colonelului Alexandru-Adrian Csilik Alexandru.

La ceremonie au fost prezenți mai mulți demnitari

Klaus Iohannis a înmânat drapelele de luptă pentru 11 Inspectorate de urgenţă judeţene în semn de apreciere faţă de devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă salvatorii români în îndeplinirea misiunilor destinate protejării cetăţenilor şi a comunităţii.

La ceremonie au participat premierul Florin Cîţu, ministrul de Interne, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Președintele le-a mulţumit pompierilor pentru profesionalismul cu care au intervenit la incendiile de vegetaţie din Grecia.

„Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedeşte, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populaţiei noastre o cultură a prevenţiei, prin pregătirea activă şi continuă, astfel încât oamenii să ştie cum să reacţioneze la producerea unei situaţii de urgenţă majoră”, a subliniat el.

„Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntaţi zi de zi pericole care vă pun în primejdie viaţa, pentru a-i proteja şi salva pe ceilalţi. Contribuţia dumneavoastră la siguranţa românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a menţionat că prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice.

„Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme şi precipitaţiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă şi secetă. De altfel, şi Strategia Naţională de Apărare a Ţării evidenţiază faptul că degradarea calităţii factorilor de mediu şi extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanţă critică”, a arătat preşedintele.

El a adăugat că pompierilor le revine un rol cu valenţe strategice în cadrul mecanismului naţional de protecţie civilă.

„Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situaţii de urgenţă civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile. Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol vieţile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru naţiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit şi noi, trimiţând pompieri români dotaţi cu tehnică şi echipamente de intervenţie. Dincolo de participarea la mecanismele internaţionale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noştri a reprezentat şi un gest de compasiune şi sprijin pentru poporul grec. Vă felicit, aşadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut şi apreciat nu doar de cetăţenii români, ci şi de Grecia şi de comunitatea internaţională”, a continuat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, trebuie creată o „cultură a prevenţiei”.

„Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedeşte, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populaţiei noastre o cultură a prevenţiei, prin pregătirea activă şi continuă, astfel încât oamenii să ştie cum să reacţioneze la producerea unei situaţii de urgenţă majoră”, a punctat el.

Klaus Iohannis a evidenţiat şi implicarea pompierilor în lupta dusă la nivel naţional pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecţie, de prim-ajutor acordat persoanelor potenţial infectate, de decontaminare, monitorizare şi informare preventivă a populaţiei au fost de un real ajutor în ultimul an şi jumătate. Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiţi în mod cert la creşterea gradului de încredere a cetăţenilor în instituţiile şi autorităţile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securităţii populaţiei”, a afirmat el.

Potrivit sursei citate, pentru a gestiona rapid şi eficient situaţiile de urgenţă, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenţie performant, dotat cu tehnică şi echipamente adecvate.

„Creşterea operativităţii sistemelor naţionale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituţională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăşi cu bine orice potenţiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor”, a explicat Iohannis.

El a amintit că pompierii sunt „aproape de oameni în situaţii-limită, adesea într-o luptă contracronometru, oferindu-le un sentiment de siguranţă şi speranţă în faţa unor pericole care le ameninţă viaţa şi bunurile”.

„Alături de misiunea consacrată de stingere a incendiilor, vă revin sarcini complexe, precum salvarea persoanelor aflate în situaţii critice. Intervenţiile pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, din păcate din ce în ce mai frecvente, fac ca activitatea dumneavoastră să fie indispensabilă într-o societate care pune în prim-plan siguranţa oamenilor”, a adăugat Klaus Iohannis.

El a arătat că, în semn de apreciere şi recunoaştere a eforturilor deosebite, a decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a acordat Drapelul de luptă unui număr de 11 unităţi militare de pompieri şi i-a decorat pe comandanţii detaşamentelor de pompieri care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia.

„Sunt convins că aprecierea şi încrederea românilor vă vor motiva să vă îndepliniţi în continuare, cu multă dăruire şi curaj, misiunile încredinţate. Vă mulţumesc pentru efortul remarcabil, pentru devotamentul faţă de ţară şi de cetăţenii săi şi vă urez mult succes în continuare! La mulţi ani!”, şi-a încheiat discursul şeful statului.