Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertiza încă din 2013 că elementele poluante din aerul pe care îl respirăm sunt unele dintre principalele cauze ale cancerului, iar un studiu recent din Taiwan arată că și din cauza particulelor foarte fine din emisiile mașinilor, aerul pe care îl respirăm ne poate aduce cancer. 

Cercetătorii din Taiwan au colectat datele obținute în 2009 din 66 de stații de monitorizare a calității aerului din această țară, scrie Digi24. Apoi le-au comparat cu cele despre starea de sănătate a jumătate de milion de bărbați de peste 40 de ani. 1.600 dintre ei au făcut un cancer oral de la începutul studiului.

După ce au eliminat alți factori, experții au ajuns la concluzia că persoanele care respiră un aer poluat își măresc riscul de cancer oral cu 43%. Cele mai periculoase sunt particulele foarte fine, care se absorb ușor și pot provoca probleme serioase întregului organism.

Ce nu au reușit oamenii de știință să afle este legătura exactă dintre compușii nocivi din atmosferă și apariția bolii. Așa că vor trebui să continue cercetările.