Efectele poluării aerului merg însă mult dincolo de această cifră. Agenţia estimează că peste 400.000 de europeni mor prematur din cauza poluării aerului în fiecare an.

Raportul, bazat pe date din 2012, indică 30 de facilităţi din Europa care produc cele mai mari pagube mediului. Majoritatea covârşitoare sunt centralele electrice, alimentate în principal cu cărbune. Opt sunt în Germania, şase în Polonia şi patru în România. Marea Britanie şi Bulgaria au câte trei, fiecare.

Gigantul energetic german RWE operează patru centrale din lista de 30 a Agenţiei – mai multe decât orice altă companie. Emisiile înregistrate de Germania s-au înrăutăţit în ultimii trei ani, pe măsură ce nemţii şi-au eliminat centralele nucleare ca urmare a dezastrului de la Fukushima din 2011.

Germania, Polonia şi Marea Britanie sunt printre ţările cu cele mai ridicate sarcini financiare, dar Bulgaria, România şi Estonia au suferit cele mai grave costuri relativ la PIB-ul lor. Agenţia, care consultă parlamentarii europeni în realizarea reglementărilor, spune că Europa ar putea economisi până la 40 mld. dolari dacă cele 1.500 dintre cele mai mari fabrici din Uniunea Europeană ar respecta reglementările aflate deja în vigoare.

SURSA: CNN Money