Conform unor calcule preliminare, construcţia acestei artere maritime va costa în jur de 280 de milioane de dolari. Canalul va lega laguna Vistulei, în nord-estul Poloniei, de Marea Baltică. În prezent, întregul trafic maritim din lagună şi toate navele care pornesc din portul Elblag spre Marea Baltică trebuie să treacă prin apele teritoriale ruse.

Acest canal va fi construit pe o fâşie îngustă de pământ care separă laguna de mare.

Adoptarea deciziei privind construcţia canalului marchează o schimbare bruscă în politica de centru-dreapta a guvernului condus de prim-ministrul polonez Donald Tusk. Cu un an în urmă, el a abandonat planurile de a construi un canal, dar războiul în partea de est a Ucrainei şi dorinţa evidentă a Rusiei de a interveni în afacerile vecinilor săi a obligat, se pare, executivul polonez să-şi reconsidere poziţia.

“Noi trebuie să reacţionăm la situaţia geopolitică. Criza din Ucraina a arătat că trebuie să ne bazăm mai mult pe noi înşine, decât să depindem de vecinii noştri”, a declarat deputatul Stanislaw Lamczyk, reprezentant al Comisiei parlamentare pentru infrastructură.

Polonia şi Rusia au încheiat un contract pe cinci ani pentru drepturile de navigaţie din golf până la mare, care expiră în acest an, şi autorităţile de la Varşovia se tem că Moscova nu va prelungi acordul. Varşovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului în timpul crizei din Ucraina şi a cerut UE să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei.

Ca represalii, Moscova a instituit deja interdicţie la importurile de legume şi fructe din Polonia şi întrucât nu există semne că actuala criză ucraineană se apropie de final, majoritatea polonezilor se tem că Rusia va continua să impună ţării lor sancţiuni suplimentare.

Sursa: Agerpres