'Decizia de a demara negocierile a fost luată ca urmare a modificărilor semnificative care au avut loc pe piaţa de energie din Europa în ultimii ani', a informat compania PGNiG într-un comunicat de presă, adăugând că, dacă nu va ajunge la un acord în termen de şase luni, va demara o procedură de arbitraj.

În luna septembrie, directorul PGNiG, Mariusz Zawisza, a declarat că firma pe care o conduce vrea să obţină de la Gazprom o reducere de preţ mai mare decât cea de 15% obţinută în urmă cu doi ani. În 2012, Gazprom a redus preţul gazelor furnizate PGNiG până la 570 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în conformitate cu un contract care se întinde până în 2022.

PGNiG, o firmă de stat, cumpără anual din Rusia o cantitate de 10,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul a două treimi din consumul Poloniei, fiind unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Gazprom din Uniunea Europeană.

În luna mai a acestui an, Lituania, ţară complet dependentă de gazele furnizate de Gazprom, a obţinut o reducere de preţ de 23%. Înainte de această reducere Lituania plătea 484 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze naturale furnizate de Gazprom.

Potrivit datelor furnizate de Fondul Monetar Internaţional, în luna septembrie preţul mediu al gazele naturale ruseşti livrate la graniţa Germaniei era de 371 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

AGERPRES