Nu excludem ca în viitor fondurile de investiţii să facă parte din entităţile la care se va aplica această taxă, a explicat parlamentarul polonez. 

Conform noilor reglementări adoptate de Parlament, din 2016 vor fi taxate anual cu 0,44% activele băncilor şi companiilor de asigurări. Legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. 

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasiguratorilor. 

Luna trecută, noul ministrul polonez de Finanţe, Pawel Szalamacha, a declarat că planificata taxă pe bănci în Polonia va aduce la buget până la 6,5 miliarde de zloţi (1,6 miliarde de dolari) pe an, cu peste un miliard de zloţi mai mult decât se estima. 

Noua taxă pe bănci este o altă lovitură pentru instituţiile financiare din Polonia, care trebuie să plătească cel puţin 1,4 miliarde de zloţi pentru a acoperi costurile falimentului SK Bank. 

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi. 

 AGERPRES