Recenta vânzare a unui pachet de 3,5% din acţiunile PGE a fost prima operaţiune prin care Guvernul de la Varşovia a dorit să majoreze capitalul fondului său de dezvoltare Polskie Inwestycje Rozwojowe SA (PIR).

'Acum avem o abordare diferită în ceea ce priveşte privatizarea. Dacă va fi să vândă pachete mai mari, veniturile vor merge spre sprijinirea programului de investiţii', a declarat Wojciech Kowalczyk. 'Obiectivul nostru principal este să construim valoare şi nu să privatizăm de dragul de a privatiza. Epoca marilor privatizări a trecut', a apreciat Kowalczyk.

Dată fiind noua abordare a autorităţilor, este probabil ca sumele strânse de Polonia de pe urma privatizărilor să fie mai mici decât în anii precedenţi. Anul trecut, autorităţile de la Varşovia au planificat pentru 2014 venituri din privatizări de 3,7 miliarde de zloţi (1,2 miliarde de dolari), însă între timp au renunţat la acest obiectiv.

'În 2015, veniturile din privatizări ar putea fi mai mici decât cele din acest an, iar în acest an s-ar putea situa sub nivelul proiectat în bugetul guvernului', a spus Kowalczyk. În plus, dacă în trecut statul vindea participaţii mari unor investitori strategici, acum încurajează companiile de stat să se extindă pe piaţa locală şi internaţională.

Wojciech Kowalczyk a mai spus că guvernul polonez va discuta cu reprezentanţii bursei din Viena o colaborare cu bursa de la Varşovia. 'Trebuie luate decizii cât mai rapid posibil. Dacă se va decide ca fuziunea cu bursa din Viena să continue, aş vrea ca deciziile să fie luate în următoarele luni' a răspuns Kowalczyk ca răspuns la o întrebare dacă susţine preluarea bursei vieneze de către cea din Varşovia.

Bursa din Viena conduce un grup de patru pieţe de capital, Budapesta, Ljubljana, Praga şi Viena, cunoscut ca Central and Eastern European Stock Exchange Group.

AGERPRES