În conformitate cu estimările tuturor celor 34 de economişti intervievaţi de Bloomberg, comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul minim record de 1,5%. 

Aceasta a fost penultima şedinţă de politică monetară a comitetului condus de guvernatorul Marek Belka. Opt din cei 10 membrii ai acestui comitet vor fi înlocuiţi de persoanele desemnate de cele două camere ale Parlamentului şi preşedinte în lunile ianuarie sau februarie 2016. 

Conservatorii catolici eurosceptici, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), câştigătorii alegerilor parlamentare care au avut loc la finele lunii trecute şi cei care vor stabili componenţa următorului comitet de politică monetară, intenţionează să desemneze candidaţi care sprijină relaxarea politicii monetare în ideea de a stimula creşterea economică. 

'Este evident că decizia de astăzi a fost una de menţinere a statu quo-ului deoarece acest comitet nu poate schimba nimic. Doar nou comitet va vedea dacă inflaţia se situează la un nivel care îi permite o nouă relaxare a politicii monetare şi, mai important, cât de mult va merge noul guvern cu relaxarea fiscală' a declarat Jaroslaw Janecki, economist la Societe Generale. 

Economia poloneză a înregistrat o creştere de cel puţin 3% în ultimele şapte trimestre iar estimările Băncii centrale arată că creşterea va rămâne la un nivel constant până la finele lui 2016. Cu toate acestea Partidul Lege şi Justiţie consideră că acest ritm de creştere este insuficient pentru a reduce şomajul şi a creşte salariile. Partidul Lege şi Justiţie vrea să accelereze ritmul de creştere până la 5%, simultan cu majorarea cheltuielilor sociale, a salariului minim pe economie şi reducerea vârstei de pensionare. De asemenea, câştigătorul alegerilor parlamentare vrea să coopereze cu Banca centrală pentru a creşte creditarea şi a sprijini investiţiile. 

Separat, vice-guvernatorul Băncii centrale a Ungariei, Marton Nagy a anunţat miercuri că Ungaria nu va mai reduce dobânda de politică monetară dar că Banca centrală intenţionează să relaxeze politica monetară cu ajutorul mijloacelor neconvenţionale. 

Joi 5 noiembrie, va avea loc o nouă şedinţă de politică monetară la Banca Naţională a României (BNR). La precedenta şedinţă care a avut loc în data de 30 septembrie, BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75%.

 AGERPRES