În cadrul proiectului pilot, în valoare de aproximativ 512.000 de euro, IGPR va achiziţiona 665 de tablete şi se va dezvolta sistemul de interconectare şi comunicare securizată între acestea. 

Conform Agerpres, acest demers are loc în cadrul unui proiect care a fost evaluat şi selectat pentru finanţare din Fondul pentru Securitate Internă, componentă de Cooperare Poliţienească (FSI Police), în 2013. Proiectul a fost ulterior introdus ca acţiune în Programul Naţional FSI, care a fost aprobat de Comisia Europeană în 2015. 

"Cu sprijinul acestor dispozitive, echipajele din teren vor beneficia de acces securizat şi rapid la bazele de date şi vor putea introduce în sistem informaţii direct de la faţa locului", se arată în comunicat. 

Conform MAI, verificarea identităţii persoanelor va fi mult mai rapidă, existând posibilitatea inclusiv a vizualizării în timp real a datelor şi imaginii celor verificaţi. Totodată, echipajele care intervin la urgenţele semnalate prin sistemul 112 vor putea accesa pe timpul deplasării la faţa locului date preliminare privind istoricul altor evenimente semnalate la coordonatele respective, persoane implicate şi eventualul trecut infracţional al acestora. 

Ulterior acestui proiect pilot, se intenţionează ca astfel de dispozitive să fie introduse şi pentru echipajele de intervenţie ale Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Imigrări şi Poliţiei de Frontieră Române, după cum precizează MAI.