Este la fel de clară și în Europa, unde Moscova a închis robinetele de gaz, scrie Politico într-un comentariu. Concluzia este una singură: s-ar putea ca planurile lui Putin să nu aibă succesul scontat.

Conform publicației, pe termen scurt, Putin va provoca suferințe economice țărilor Uniunii Europene, dar, pe termen lung, Rusia nu poate câștiga acest război energetic. Manevra lui Vladimir Putin nu va face decât să accelereze dispariția sectorului energetic al țării și să grăbească pierderea statutului de superputere energetică globală.

Transformarea energiei în armă are trei obiective

Transformarea energiei în armă are trei obiective. Primul, aplicabil când robinetele de gaz ale Rusiei erau încă deschise, a fost de a crea incertitudine și a împiedica țările UE să se pregătească pentru ceea ce urmează. Al doilea obiectiv a fost să distrugă economiile europene. Și pe acest front, strategia Rusiei funcționează: zona euro va înregistra, probabil, o recesiune anul viitor.

Al treilea obiectiv al lui Putin a fost să alimenteze diviziunile politice în Europa, răspândind ideea că sancțiunile sunt cele care provoacă criza energetică. Pe termen scurt, Europa se află într-o situație dificilă. Se va amplifica o criză economică și socială, deoarece prețurile ridicate la energie alimentează inflația și o criză a costului vieții, care poate dura doi sau trei ani. În plus, lucrurile ar putea deveni mult mai grave. O iarnă deosebit de rece ar crește cererea de energie, agravând și mai mult lucrurile.

Situația ar putea deveni și mai înspăimântătoare în iarna 2023-2024, deoarece țările europene au reușit să-și umple depozitezle de gaz în această vară, în timp ce gazul rusesc încă mai curgea. S-ar putea să nu mai reușească asta înainte de iarna viitoare.

Există totuși o consolare pentru UE

Deși nimeni nu mai poate contesta faptul că sunt vremuri grele pentru UE, există o oarecare consolare în faptul că strategia lui Putin se va întoarce împotriva lui, subliniază publicația. Șantajul Moscovei a convins, odată pentru totdeauna, țările UE, că Moscova nu este un furnizor de energie de încredere. În consecință, Europa își sporește eforturile de a renunța la dependența de hidrocarburile rusești. Primul dintre noile terminale de GNL se va deschide în curând în Estonia, Letonia și Finlanda, iar noi contracte de gaze sunt în curs de negociere pentru a spori aprovizionarea – din Algeria sau Norvegia. Astflel, în aproximativ trei ani, Europa nu va mai avea nevoie de petrolul și gazele rusești.

În doar două luni, blocul comunitar va opri aproape toate importurile de petrol rusesc, lăsând companiile petroliere rusești să apeleze la alți clienți. Acest lucru nu ar trebui să fie dificil, deoarece cererea din China, India și alte câteva țări emergente este una substanțială. Aceste țări nu vor fi un înlocuitor perfect pentru piața europeană, care era cel mai mare cumpărător de hidrocarburi din Rusia. În plus, SUA ar putea începe să impună sancțiuni secundare asupra exporturilor de petrol rusești, limitând și mai mult vânzările Rusiei.

Viitor sumbru pentru sectorul energetic rusesc

Exportul de gaze prin conducte înseamnă și semnarea unor noi contracte cu clienți dispuși. Și aici, din nou, lucrurile par dificile pentru Moscova, deoarece China este, în prezent, singura țară care ar putea absorbi mai mult gaz rusesc, dar Beijingul nu se grăbește.

Cererea de gaz a Chinei a încetinit, iar Rusia a demonstrat că nu este un furnizor de energie de încredere. Liderii chinezi vor ține cont de asta și vor căuta să nu devină dependenți de gazul rusesc.

Având în vedere toate acestea, se poate spune că lucrurile nu arată prea bine pentru sectorul energetic rusesc, care reprezintă o treime din economia țării, aproximativ jumătate din veniturile sale fiscale și aproximativ două treimi din exporturi. Cele mai recente prognoze ale Agenției Internaționale pentru Energie arată că încasările anuale ale Rusiei din exporturile de energie vor scădea cu mai mult de jumătate până în 2030, până la 30 de miliarde de dolari, de la 75 de miliarde, înainte de începerea războiului din Ucraina.

Rusia își va pierde statutul de superputere energetică

Concluzia este una teribilă: în următorul deceniu, Rusia își va pierde statutul de companie globală și superputere energetică, iar problemele Kremlinului nu se vor termina aici. Din cauza sancțiunilor, companiile energetice rusești nu mai au acces la finanțare și tehnologie occidentală. Pentru Kremlin, aceasta este o amenințare existențială. Fără acces la ele, producția de energie a Rusiei va scădea lent în următoarele decenii.