'Într-o săptămână, poliţiştii au constatat aproape 2.000 de infracţiuni, au aplicat peste 36.000 de sancţiuni contravenţionale, au confiscat 50 de arme, au reţinut 2.089 de permise de conducere şi au retras 766 de certificate de înmatriculare', informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Acţiunea se desfăşoară ca urmare a intensificării tranzitului către zonele turistice şi localităţile de domiciliu ale cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi a creşterii, implicit, a valorilor de trafic, în vederea diminuării riscului rutier şi fluidizării circulaţiei pe principalele drumuri naţionale care fac legătura cu statele vecine, aminteşte IGPR.

În şapte zile, poliţiştii au constatat 1.863 de infracţiuni (822 în flagrant), dintre care 880 de natură judiciară, 621 la regimul circulaţiei rutiere, 52 la regimul armelor şi muniţiilor.

De asemenea, au fost aplicate 36.876 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.697.348 de lei, şi au fost confiscate bunuri în valoare de 446.492 de lei.

Poliţiştii au confiscat 50 de arme, dintre care 22 letale şi 28 neletale şi 618 muniţii, au fost depistate 46 de persoane urmărite, dintre care 10 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, patru aveau mandate de arestare preventivă, iar trei aveau mandate europene de arestare emise de alte state.

În perioada 15 – 21 august, 2.311 poliţişti de ordine publică, de la rutieră, de investigaţii criminale, de la investigarea fraudelor, transporturi, din cadrul formaţiunilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători de intervenţie rapidă au acţionat zilnic, desfăşurând 2.379 de activităţi specifice.

Poliţiştii au acţionat în 'oglindă' cu poliţiştii maghiari, în cadrul 'Blocadei Vest', cu cei bulgari, în cadrul 'Blocadei Sud', şi cu poliţiştii moldoveni, în cadrul 'Blocadei Est'.

'S-a acţionat prioritar pentru combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind efectuarea depăşirilor şi a celor privind acordarea priorităţii de trecere a vehiculelor şi pietonilor, precum şi pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice', se arată în comunicat.

În perioada iulie – august, la nivel naţional, poliţiştii desfăşoară acţiunea 'Blocada', la toate frontierele României.