Polițele RCA se schimbă din temelii

Polițele RCA se schimbă din temelii! Conducătorii auto care nu dețin polițe RCA riscă sancțiuni mai severe. De asemenea, verificarea acestora va fi realizată inclusiv cu ajutorul camerelor de monitorizare a rovinietelor.

Aceste modificări ale legislației RCA se află în proces de dezbatere în Parlament și afectează un număr semnificativ de români.

Persoanele care optează să conducă fără asigurare RCA vor suporta sancțiuni mai severe. Șoferii care întârzie să-și reînnoiască polița ar putea pierde din reducerea de preț acumulată în timp.

Conform propunerilor, bonusul poate fi diminuat în cazul primirii de amenzi în trafic, în funcție de gravitatea abaterii.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune posibilitatea plății în rate a poliței RCA.

„De asemenea, vom sparge o reticență instituțională care încă se mai regăseșlte a nivelul apetitului de a împărtăși datele între instituții. Va fi instituită interoperabilitatea bazelor de date, între MAI, prin Poliția Rutieră, RAR, CNAIR”, a declarat Alexandru Petrescu pentru Antena 3 CNN.

Conducătorii auto care circulă fără o poliță RCA valabilă vor fi identificați utilizând mai multe metode.

„Prin portofoliul de camere localizate la nivelul drumurilor naționale, să putem identifica pe toți cei care astăzi, din păcate, aleg să conducă un autovehicul fără o poliță de asigurare RCA validă. O treime dintre cei care sunt în trafic nu au o poliță RCA valabilă”, a declarat șeful ASF.

O noutate constă în faptul că șoferii vor avea acum posibilitatea să suspende temporar polița RCA pe o anumită perioadă de timp. Totuși, există o condiție: vehiculul trebuie să nu fie parcat pe domeniul public. Este necesar ca acesta să fie staționat într-un loc privat, cum ar fi o curte sau un garaj.

Alexandru Petrescu
Președintele ASF / SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Petrescu

Costuri uriașe după două falimente pe piața RCA

După două falimente notabile pe piața RCA, șoferii se confruntă cu costuri de asigurare considerabile.

„Lansăm într-un parcurs de remediere. Nimic nu se va întâmpla peste noapte. Dar creem premise  legislative la capătul cărora să avem prime mai mici și participanți la trafic mai responsabili”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Se preconizează că noile modificări vor fi implementate cel mai târziu începând cu începutul verii.

Cum se schimbă, așadar, legislația RCA:

  • Sancţiuni mai mari pentru şoferii fără RCA
  • Reducerea de preţ scade dacă reînnoirea RCA se face cu întârziere
  • Amenzile de circulație vor scădea bonsul acumulat

Legea RCA nu conține toate principiile de funcționare

Conform unui comunicat emis de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR) și Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), Legea RCA nu cuprinde toate principiile de funcționare.

Cu toate acestea, cele două organizații subliniază importanța modificării legii. Mai multe puteți afla aici.