Polițele RCA se scumpesc din toamnă

Polițele RCA se scumpesc. Şoferii din România ar putea avea probleme serioase din această toamnă. Totul va veni ca urmare a expirării perioadei de plafonare pentru tarifele poliţelor RCA.

La acel moment, firmele de asigurare ar putea scumpi serios aceste poliţe, chiar şi cu mai mult de 50%, avertizează reprezentanţii COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transporatorilor Autorizaţi din România).

Preşedintele COTAR critică şi impozitele foarte mici pe care le plătesc firmele de asigurări, raportat la cifra lor de afaceri.

În 2022, firmele de asigurări au încasat 7,59 miliarde de lei numai din poliţele RCA şi au plătit despăgubiri de 2,7 miliarde de lei. Mai mult, anul trecut, firmele de asigurări au plătit numai 15,6% din încasările RCA către service-urile auto.

„Am făcut de luni de zile adrese către Parlamentul României. Nu am primit niciun răspuns. Ne-au promis că o instituție financiară românească va emite polițe RCA. Se pare că sunt interese foarte mari de nicio instituție financiară nu va emite polițe RCA.

Pe de altă parte, din totalul primelor subscrise în 2022 de 16,5 miliarde de lei, 7,52 miliarde de lei a fost numai pe RCA, încasări. Iar noi, transportatorii plătim taxe, impozite, RCA, exact când ni se spune să plătim.

Asistăm la niște falimente în ultimii doi ani de zile și după ce ne judecăm doi, trei ani de zile pentru a ne câștiga în instanță și noi ca cetățeni, și noi ca transportatori ca să câștigăm daunele pe care trebuie să ni le plătească asiguratorii, ne trezim cu falimente și ne trezi că mai stăm doi ani de zile pe la Fondul de Garantare ca să ne luăm banii. Premierul României încă nu știe toate aceste date”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, pentru Antena 3.

Tarifele poliţelor RCA se vor majora cu cel puțin 50%

Cât despre scumpirile aşteptate din toamnă, liderul COTAR afirmă că scumpirile pentru poliţele RCA ar putea depăşi 50% şi ameninţă că transportatorii vor ieşi în stradă, pentru că va deveni imposibil pentru aceştia să mai facă faţă cheltuielilor.

„Din toamnă vom avea o mare surpriză. Deja nu s-a respectat aproape nimic din această plafonare. În octombrie se termină plafonarea.

Veți asista la o mărire de cel puțin 50%. Vom ieși în stradă pentru că nu mai putem face față la cheltuieli”, a mai transmis Vasile Ştefănescu.